Σε τραγική κατάσταση είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να μην ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον απαιτούμενο χρόνο, άλλους να φτιάχνουν βαλίτσες για μια πιο οργανωμένη χώρα του εξωτερικού και πολλούς να μην καταφέρνουν να συνδυάσουν την αναγκαία πλέον εργασία με τις σπουδές.
Η έρευνα που έκανε το υπουργείο Παιδείας, έφερε στο φως την θλιβερή πραγματικότητα της χώρας, ακόμα και στον κλάδο της παιδείας.
Οι αιώνιοι φοιτητές διπλασιάστηκαν τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ένας στους δώδεκα μεταναστεύει και η πλειοψηφία δεν βρίσκει καμία δουλειά που να ταιριάζει με το αντικείμενο των σπουδών της.
Τα πανεπιστήμια έχουν σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση, η ποιότητα της διδασκαλίας έχει πολλά κενά, ενώ πολλά ιδρύματα βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις, με τους φοιτητές να μην επιλέγουν την καθημερινή παρουσία τους σε μαθήματα, που τουλάχιστον δεν την απαιτούν.
Το 2003, ενώ οι αιώνιοι φοιτητές έφταναν τους 163.037, το 2014 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 328.742. Αυτό η τραγική εξέλιξη, καμία σχέση δεν έχει με τη μεταρρύθμιση του κυβερνώντος κόμματος που αναίρεσε την διάταξη διαγραφής των αιωνίων, καθώς μιλούν οι χρονολογίες από μόνες τους.
Πολλοί σπουδαστές βρίσκουν ιδιαίτερα απαιτητικό το πρόγραμμα σπουδών στα πανεπιστήμια και δεν καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, οι φοιτητές δυσαρεστούνται από την δυσκολία των μαθημάτων που δεν θυμίζει σε τίποτα όσα διδάσκονταν στο λύκειο.
Πολύ σημαντικό είναι όμως και το πρόβλημα της εργασίας.
Η πλειοψηφία των σπουδαστών, αναγκάζεται να εργαστεί ώστε να βγάζει ένα «χαρτζιλίκι» και να μην επιβαρύνει την οικογένεια, ωστόσο έτσι παραμελούν ή παρατούν εντελώς το πανεπιστήμιο.