Ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, παραχώρησε συνέντευξη στα Νέα, σχολιάζοντας το σκληρό πακέτο που επιβάλλουν οι θεσμοί.
Αν πάλι μειωθεί η τριμερής χρηματοδότηση στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ, οι συντάξεις κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν», καθώς η κρατική στήριξη στο ασφαλιστικό σύστημα από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2016 θα υποχωρήσει στα 12 δισ. ευρώ το 2018.
«Από 900 ευρώ μεικτά, που είναι η μέση σύνταξη σήμερα, θα πάει στα περίπου 720 ευρώ μεικτά, δηλαδή καθαρά το ποσό θα είναι στα 550 ευρώ».
«Αν στα 550 ευρώ υπολογίσουμε και τη μείωση του αφορολογήτου, που σε αυτές τις κατηγορίες ο φόρος είναι 50 ευρώ, τότε η μέση σύνταξη υπολογίζεται στα 500 ευρώ» πρόσθεσε.
«Η απώλεια των 6 δισ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα η μέση ετήσια σύνταξη από 11.700 ευρώ που ήταν πέρυσι, ακαθάριστα, να υποχωρήσει στα 8.700 ευρώ. Αν αφαιρεθούν και οι φόροι, τότε υπολογίζεται ότι στο εξής η μέση μηνιαία σύνταξη δεν θα υπερβαίνει τα 550-600 ευρώ τον μήνα», είπε, τονίζοντας πως το πρόσθετο έλλειμμα για την κοινωνική ασφάλιση θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ έως το 2020.
Ο καθηγητής εξέφρασε τη διαφωνία του για το 10% του ΑΕΠ που αφορά σε δαπάνες για τις συντάξεις, στοιχείο που ήρθε στη δημοσιότητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως εξήγησε, η δαπάνη είναι 5,5% του ΑΕΠ, ενώ πράγματι στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 3% του ΑΕΠ. Αυτό προκύπτει από την άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που συνεπάγεται την αύξηση της ανεργίας.