Παρόλο που η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη και σίγουρη πως η λιτότητα τελειώνει, πληροφορίες λένε πως η διαπραγμάτευση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και οι θεσμοί δεν κάνουν κανένα βήμα πίσω.
Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να καταφέρει όσιο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία, πέφτουν στο κενό.
Τα κλιμάκια επιμένουν πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μείωση του αφορολόγητου και το ψαλίδι στις συντάξεις, την ώρα που η ελληνική πλευρά προτείνει μειώσεις φόρων εισοδήματος, ακινήτων και άλλα πιο «γλυκά» μέτρα.
Μάλιστα αξιωματούχοι λένε πως το Ταμείο σκοπεύει να δείξει ένα «καλό πρόσωπο», αν τα μέτρα ξεκινήσουν το 2018. Η κυβέρνηση μπορεί να επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν έχει απαιτηθεί, αυτά όμως που έχουν διαρρεύσει δεν ταιριάζουν με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Όσο για τα θετικά αντιμέτρα, προς το παρόν οι θεσμοί δεν τα δέχονται και αντ’ αυτού ζητούν «αναπτυξιακού χαρακτήρα» ελαφρύνσεις για την αγορά και τις επιχειρήσεις ενώ απορρίπτουν φοροελαφρύνσεις υπέρ κοινωνικών ομάδων σε ΕΝΦΙΑ.
Αυτό που θέλουν, είναι μέτρα που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και τονώσουν την απασχόληση.
Στις 15.00 η συνάντηση
Τα εργασιακά είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα που το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ακουμπήσουν καθόλου οι θεσμοί- άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και «ιδεολογικό θέμα» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σαν λύση, σκέφτονται τις περισσότερες ομαδικές απολύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις και τραπεζικά ιδρύματα.
Θα δώσουν βάση:
– Στα δημοσιονομικά: Το ΔΝΤ επιμένει για μέτρα 2% του ΑΕΠ (ή 3,6 δισ. ευρώ) παρότι η συζήτηση για το θέμα –που ήταν από τα πρώτα που θα συζητούντο με το κουαρτέτο όταν κατέφτασε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα- αναβλήθηκε για τέσσερις ολόκληρες μέρες.
– Στο αφορολόγητο: η κυβέρνηση θα δώσει στοιχεία για να μεταπείσει το ΔΝΤ που υποστηρίζει πως ο ένας στους 2 δεν πληρώνει φόρους. Στόχος της είναι να μην πέσει το αφορολόγητο όριο κάτω και από τις 6.000 ευρώ.
– Στις Συντάξεις: Οι δανειστές ζητούν περισσότερα στοιχεία για την πορεία εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού. Η «γκάφα» με τον ανύπαρκτο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ έχει προκαλέσει πλήγμα όχι μόνον στους συνταξιούχους, αλλά και στους θεσμούς που πρέπει να δεχτούν το προσωπρινό «μπάλωμα» ως το 20121 για τον (επανα-)υπολογισμό των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο. Στέλεχος της κυβέρνησης χαρακτήριζε επίσης «υπερβολικές» τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ πως στη χώρα μας δαπανάται το 11% του ΑΕΠ για συντάξεις και θα κομίσει στοιχεία για να δείξει πως η δαπάνη είναι χαμηλοτερη (περίπου 6% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούει για νέα μέτρα και παρά τις καθημερινές προσπάθειες, οι δανειστές δεν σκοπεύουν να δείξουν κανένα έλεος.
Σύντομα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στους Έλληνες μέτρα που είναι εντελώς άγνωστο το πώς θα καταφέρουμε να «σηκώσουμε»…