Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

18

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ / Τέλη κυκλοφορίας ανά αυτοκίνητο!
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τέλη κυκλοφορίας ανά αυτοκίνητο!

Πάμε σε νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας. Θα έχει αλγόριθμους που θα υπολογίζουν παλαιότητα, αξία, ρύπους και κυβικά για να υπάρχει αναλογικότερη επιβάρυνση. Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου λέει ότι «το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας θα γίνει το ταχύτερο δυνατό γνωστό, ώστε να ξέρει και η αγορά τι θα ισχύσει. Σε εξέλιξη […]

3993894

Πάμε σε νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας. Θα έχει αλγόριθμους που θα υπολογίζουν παλαιότητα, αξία, ρύπους και κυβικά για να υπάρχει αναλογικότερη επιβάρυνση. Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου λέει ότι «το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας θα γίνει το ταχύτερο δυνατό γνωστό, ώστε να ξέρει και η αγορά τι θα ισχύσει. Σε εξέλιξη είναι η επεξεργασία του νέου πλαισίου για τα τέλη κυκλοφορίας από επιτροπή, με στόχο αυτά να γίνουν πιο αναλογικά για την παλαιότητα, την αξία, τις εκπομπές ρύπων και τα κυβικά, με αλγόριθμους που θα συμπεριλάβουν όλα αυτά για να δώσουν κάποιο πιο αναλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με σήμερα. Η προσδοκία μας είναι αυτό να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξέρει και η αγορά πώς θα κινηθεί σε σχέση με το αυτοκίνητο. Επιδίωξη είναι με το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας κάποιοι να πάρουν τις πινακίδες πίσω για οχήματα που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να ακινητοποιήσουν λόγω του υψηλού κόστους.

»Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα είναι εξειδικευμένα για κάθε αυτοκίνητο, χωρίς οριζόντιες χρεώσεις. Αυτό θα σημάνει μειώσεις για όσους έχουν παλαιό και φθηνό αυτοκίνητο, ωστόσο την ίδια ώρα τα τέλη θα αυξάνονται με βάση του ρύπους των συγκεκριμένων αυτοκινήτων που είναι σαφώς μεγαλύτεροι από αυτούς των νέων. Για όσους διαθέτουν ένα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητο με χαμηλούς ρύπους θα δουν τα τέλη τους να αυξάνονται, καθώς η αξία του αυτοκινήτου τους θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με ένα παλαιού τύπου αυτοκίνητο.  Έχουμε ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων για τη δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών. Έτσι θα καλυφθεί η ανάγκη για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας και θα αρθούν σε μεγάλο βαθμό οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος. Φέτος επιλέξαμε να μείνουν αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να μην γίνουν βεβιασμένες τροποποιήσεις και να πάμε σε ένα ορθότερο σύστημα. Η πληρωμή των τελών για μέρος του έτους και όχι ολόκληρο το έτος ίσχυσε κατ’ εξαίρεση. Θα εξετάσουμε αργότερα αν συντρέχουν οι λόγοι να ισχύσει και φέτος μια παρόμοια ρύθμιση. Ωστόσο δεν είναι πρόθεσή μας να γίνει μια μόνιμη ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί κάποιος το αυτοκίνητό του ορισμένους μήνες τον χρόνο, πληρώνοντας το αντίστοιχο κλάσμα των τελών κυκλοφορίας». Οψόμεθα!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις