Για μεγάλη απελπισία στην οποία βυθίζεται ο ελληνικός λαός κάνει λόγο η βρετανική Guardian, ενώ παλεύει να αντιμετωπίσει την κρίση και με αίσθημα ελπίδας, τώρα που «φαντάζει κάτι περισσότερο από απαραίτητη την ώρα που η επίλυση της κρίσης φαίνεται εξίσου μακριά με την εποχή που ξέσπασε». Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι και φοβισμένοι για το αύριο, […]
Για μεγάλη απελπισία στην οποία βυθίζεται ο ελληνικός λαός κάνει λόγο η βρετανική Guardian, ενώ παλεύει να αντιμετωπίσει την κρίση και με αίσθημα ελπίδας, τώρα που «φαντάζει κάτι περισσότερο από απαραίτητη την ώρα που η επίλυση της κρίσης φαίνεται εξίσου μακριά με την εποχή που ξέσπασε».
Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι και φοβισμένοι για το αύριο, ενώ δεν περιμένουν κάτι να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν πως η κρίση θα κρατήσει τουλάχιστον για μια ακόμη δεκαετία, ενώ η ανεργία του 23% – 50% κόβει τα φτερά στους νέους, σύμφωνα με έρευνα της ΔιαΝΕΟσις
«Όλες οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα τη κρίσης προσπάθησαν να στρέψουν την κοινή γνώμη στην ανάπτυξη, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα πήγε ένα βήμα παραπέρα με το να προσεγγίσει την Παγκόσμια Τράπεζα για να ζητήσει δάνειο 3 δισ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης.
Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την απελπισία μιας κυβέρνησης που είναι αντιμέτωπη με τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας έκανε γνωστό ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% στο διάστημα 2008-2015, ποσοστό το οποίο αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να επιβάλει εργασιακές μεταρρυθμίσεις και να προβεί σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.
Παράλληλα, τον Ιούλιο η χώρα θα πρέπει να καταβάλει δόσεις άνω των 7 δισ. ευρώ. Όμως, την ώρα που τα ταμεία της είναι σχεδόν άδεια, θα είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψει τη χρεοκοπία και αναπόφευκτα την έξοδό της από το ευρώ, αναφέρει η Smith, εκτός και αν έρθουν νέα δάνεια.
Η προοπτική νέων περικοπών, ιδιαίτερα όταν οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί 12 φορές και ορισμένοι συνταξιούχοι ζουν με μόλις 300 ευρώ, επιδεινώνει την αίσθηση της κατήφειας στο πιο αδύναμο κράτος της Ευρωζώνης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι εσκεμμένα καθυστερεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν τις πιστεύει», καταλήγει το άρθρο.