Οι περισσότεροι από μας, έχουμε ακούσει για τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, που λέει πως αν πέσει κάτω ένα φαγητό, μπορεί να καταναλωθεί αν παραμείνει λιγότερο από αυτό το διάστημα στο πάτωμα. Αυτό βέβαια, μας ενδιαφέρει μόνο αν πέσει κάτω κάποια σοκολάτα ή τηγανιτές πατάτες και καθόλου αν πέσει ένα φρούτο! Δεν είναι λίγες οι […]
Οι περισσότεροι από μας, έχουμε ακούσει για τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, που λέει πως αν πέσει κάτω ένα φαγητό, μπορεί να καταναλωθεί αν παραμείνει λιγότερο από αυτό το διάστημα στο πάτωμα.
Αυτό βέβαια, μας ενδιαφέρει μόνο αν πέσει κάτω κάποια σοκολάτα ή τηγανιτές πατάτες και καθόλου αν πέσει ένα φρούτο! Δεν είναι λίγες οι φορές που φάγαμε κάτι από κάτω λοιπόν, παρακαλώντας να μην μας έχει δει κανείς. Κι όμως οι επιστήμονες της NASA επιβεβαιώνουν τώρα αυτόν τον κανόνα… αλλά γίνονται λίγο πιο συγκεκριμένοι!
«Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι στην πραγματικότητα ο κανόνας των 30 δευτερολέπτων υγρασίας και επιφάνειας. Το μέσο βακτήριο κινείται με ταχύτητα 0.00045 μιλίων την ώρα, δηλαδή 67 φορές πιο αργά από ένα μέσο σαλιγκάρι. Οπότε, με το που πέσει οποιοδήποτε φαγητό στο πάτωμα, αρχίζουν να ξεπηδούν μικρές ποσότητες βακτηρίων», εξήγησαν οι μηχανικοί της NASA, Μαρκ Ρόμπερ και Μάικ Μίχαμ, σε συνέντευξή τους στην εκπομπή «The Quick and the Curious» στο Science Channel.
«Όμως ένα τρόφιμο που βρίσκεται σε πάτωμα με υγρασία για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεσε, συγκεντρώνει 10 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το να μαζευτεί από κάτω, σε μόλις 3 δευτερόλεπτα».
Αυτό που παίζει ρόλο φυσικά, είναι και η επιφάνεια που θα πέσει το οποιοδήποτε τρόφιμο. Για παράδειγμα, τα χαλιά, σύμφωνα με τη NASA, αλλά και έρευνα του πανεπιστημίου του Άστον στο Μπέρμιγχαμ, μεταφέρουν λιγότερα μικρόβια συγκριτικά με το «γυμνό» πάτωμα.
Άρα όταν πέσει κάτι κάτω- και μας αρέσει- ας τρέξουμε να το φάμε!