Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί μια μικρή νίκη την παραμονή στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών και ελπίζει ότι είναι δυνατή η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση μέχρι και το Eurogroup στις 20 του μήνα. Όλα αυτά, ωστόσο, με την προϋπόθεση να κλείσει χωρίς απώλειες ή αναβληθεί για αργότερα η λύση στο εργασιακό.
Το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ του 2018 έχει πάψει, πλέον, να υπάρχει με συμφωνία και του ΔΝΤ. Το ενεργειακό και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία.
Το μόνο μεγάλο πρόβλημα για την οριστικοποίηση του Staff Level Agreement είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, όπου χθες υπήρξε μια νέα ερμηνεία για την επίλυσή του.
Ότι δηλαδή αν το θέμα ενταχθεί στη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να λυθεί, όπως έχει συμφωνηθεί με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να επιτραπεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο, έστω και αν η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δεχθεί την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και την άρση της συμφωνίας του εκάστοτε υπουργού, όπως ζητούν οι ευρωπαίοι δανειστές.
Αν πάλι το ΔΝΤ επιμείνει στις δικές του απαιτήσεις που περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των απολύσεων, την επαναφορά της ανταπεργίας και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τότε οι αλλαγές υπερβαίνουν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Συνεπώς, το θέμα πρέπει να εξεταστεί αυτόνομα στο πλαίσιο της διμερούς διαπραγμάτευσης που θα αναγκαστεί να κάνει το ΔΝΤ, όταν μπει σε τροχιά εισόδου για το ελληνικό πρόγραμμα.
Οι διαβουλεύσεις για τα πρόσθετα μέτρα
Παράλληλα, όμως, με την πρόοδο στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής, Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου θα μπουν για τα καλά στη συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει από τώρα η Ελλάδα με προοπτική να εφαρμοστούν από το 2019.
Από σήμερα και πέρα, το βάρος των συζητήσεων θα πέσει στα πρόσθετα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην τεχνική συμφωνία, αφού αφορούν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, υπάρχει συμφωνία των θεσμών και σε κάποια μέτρα, αλλά και σε κάποια αντισταθμιστικά μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά: «Υπάρχουν όπως 3-4 πολιτικά θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες».
Ωστόσο, η ομάδα του ΔΝΤ, η οποία ήταν έτοιμη να αποχωρήσει χθες συμπαρασύροντας και τις άλλες ομάδες των θεσμών, επιμένει στο μάξιμουμ των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά.
Τόνιζαν, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφασιστεί και ένας αξιόπιστος μηχανισμός έγκαιρης πρόγνωσης που θα επιτρέψει μέτρα και αντίμετρα να λειτουργήσουν ταυτόχρονα από την αρχή του 2019.
Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά και μετά από συζήτηση να γίνει αποδεκτός και από την πλευρά των δανειστών.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, ότι η συνολική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης εκτός από την τεχνική συμφωνία, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα – αντίμετρα και στη συνέχεια αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.