Μορφή… χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες για υπέρογκες αυξήσεις στους ήδη υψηλούς μισθούς που μπαίνουν κάθε μήνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των διευθυντών υπουργείων και οργανισμών του Δημοσίου. Και μάλιστα, όλα αυτά, την ώρα που τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι μισθοί των εργαζομένων κινούνται σε επίπεδα ακόμη και κάτω από 400 ευρώ το μήνα.
Όπως έγινε γνωστό με νέα διάταξη που «παρείσφρησε» σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται σχεδόν ο διπλασιασμός του μηνιαίου μισθού του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Πιο συγκεκριμένα, για τους εν λόγω μισθούς προβλέπεται αύξηση από τα 4.631 ευρώ τον μήνα στα 8.315 ευρώ.
Αναλυτικά, εξαιρούνται από το ανώτατο όριο για τις πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές ή σύνταξη που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα (αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου ύψους 4.631 ευρώ μηνιαίως), ο γενικός διευθυντής και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Για τους εν λόγω υπαλλήλους εφαρμόζεται εφεξής το ανώτατο όριο που ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέρχεται σε 8.315 ευρώ μηνιαίως (αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές του προέδρου του Αρείου Πάγου).
Τα παραπάνω προβλέπει διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η Διευθύντρια Υποδοχής πήρε αύξηση 50% στον μισθό της και πλέον αντί των 2.604 ευρώ παίρνει μισθό 3.950, ενώ σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι υπάλληλοι πολλαπλασιάστηκαν και από 7 έγιναν 24.
Αντίστοιχα, όπως σημειώνει η εφημερίδα στο γραφείο του Νίκου Παππά οι θέσεις από επτά που ήταν αρχικά έγιναν 17 ενώ προστέθηκαν άλλοι 10 μετακλητοί υπάλληλοι και ειδικοί σύμβουλοι.
Το ίδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα συνέβη και στο υπουργείο της Έλενας Κουντουρά, όπου προβλέφθηκε αύξηση των δαπανών κατά σχεδόν 14.000 ευρώ για το 2016 και 90.000 ευρώ για το 2017.
Νέα φοροαπαλλαγή για τους βουλευτές
Στο μεταξύ οι βουλευτές, αντί να πάρουν πίσω την προκλητική μείωση της έκτακτης εισφοράς, ετοιμάζουν νέες φοροαπαλλαγές για τους… εαυτούς τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, πρόκειται για τους κωδικούς 11 και 12 στην ηλεκτρονική φόρμα των φορολογικών δηλώσεων.
Αυτός είναι ο «αμαρτωλός» κωδικός, που εκεί δηλωνόταν η έκτακτη εισφορά του 8%, την οποία πλήρωναν οι πολιτικοί μέχρι πρότινος και τώρα ελαφρύνθηκαν έως 2.000 ευρώ το χρόνο. Στη θέση αυτού του κωδικού έχουμε πλέον την φοροαπαλλαγή για τα ποσά που διαθέτουν οι βουλευτές στα κόμματά τους.
Σύμφωνα με το STAR, για αυτή την πρωτοφανή διάταξη στηρίζονται σε ένα νόμο για το πολιτικό χρήμα, ο οποίος θεσπίστηκε το 2014 με άλλη λογική. Σε αυτόν τον νόμο αναφέρεται ότι «η ιδιωτική χρηματοδότηση που δίδεται στους δικαιούχους χρηματοδότησης, δηλαδή τα κόμματα, εκπίπτει ολόκληρη από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας βουλευτής που δίνει μέρος του μισθού του, πχ 10.000 ευρώ, ως εισφορά στο κόμμα, θα γλιτώνει φόρο 4.500 ευρώ.
Δηλαδή, ένας βουλευτής ο οποίος δίνει τη μισή βουλευτική αποζημίωση στο κόμμα, θα γλιτώνει το μισό φόρο.
«Χρυσό» εφάπαξ έδωσε στον εαυτό του ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ
Την ίδια ώρα μετά τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) Σωτήρης Νίκας φέρεται να έκανε «δώρο» στον εαυτό του προαγωγή που του απέφερε αύξηση του εφάπαξ κατά περίπου 100.000 ευρώ, εκτοξεύοντάς το στις 258.000 ευρώ!
Την υπόθεση αποκάλυψε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ πριν από την επιλογή του γι’ αυτή τη θέση εργαζόταν στην εταιρεία ως απλός διευθυντής.