Χρειάστηκε η συμμετοχή της Τουρκίας στον Συριακό πόλεμο για να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία, που ήταν κυριολεκτικά στο κόκκινο. Λίγο περισσότερο από χρόνος πέρασε από την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 στην συρο-τουρκική μεθόριο από τις τουρκικές ένοπλες, οι δυο χώρες ήταν στα μαχαίρια, με την κρίση της Συρίας να στάθηκε αφορμή, να […]
Χρειάστηκε η συμμετοχή της Τουρκίας στον Συριακό πόλεμο για να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία, που ήταν κυριολεκτικά στο κόκκινο. Λίγο περισσότερο από χρόνος πέρασε από την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 στην συρο-τουρκική μεθόριο από τις τουρκικές ένοπλες, οι δυο χώρες ήταν στα μαχαίρια, με την κρίση της Συρίας να στάθηκε αφορμή, να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα.
Το στρατηγικό, που ενδιαφέρει περισσότερο την Τουρκία, «εκτινάσσεται» με τη βοήθεια της Ρωσίας, και κάνει τη γειτονική χώρα μια περιφερειακή υπερδύναμη με δικαιώματα και στα πυρηνικά, που δεν θα τολμά να ακουμπά κανείς.
Κατά τη διάρκεια του της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, συζητήθηκε κάθε λεπτομέρεια της συνεργασίας τους, αλλά «έκλεισε» και η πώληση και και συμπαραγωγή από την Τουρκία, του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400
«Θεωρώ, ότι σήμερα βασικά στοιχεία στη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, έγιναν η αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας και άλλοι τομείς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ακουγιού, πυρηνικός σταθμός
Η Τουρκία ανέκαθεν επιζητούσε πρόσβαση στα πυρηνικά, κάτι που θα γίνει σύντομα με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού που θα κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, επισημαίνοντας πως όλα προχωρούν με τάχιστους ρυθμούς.
Γαλλία και Γερμανία είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το Ακουγιού, όμως τα πράγματα δεν προχώρησαν. Τώρα βέβαια, μιλάει η Ρωσία.
Το Ακουγιού βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή Μίσις – Τσεϊχάν, ένα ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει τεράστιους σεισμούς και κάνει τους σεισμολόγους να προειδοποιούν.
Εντωμεταξύ η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων έκαστη σε διάφορα έργα στην Ρωσία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, «σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές» «και μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας».
Πολλές φορές η Ελλάδα έχει εκφράσει τους φόβους της για πιθανή κατασκευή πυρηνικού σταθμού, ωστόσο υπήρχε η πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να την ελέγχουν. Όμως η προκλητικότητα της Τουρκία και η αίσθηση της Τουρκίας ότι δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα, έχουν πλέον τρομοκρατήσει τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Ελλάδα με την οποία έχει κηρυχτεί ένας ψυχρός πόλεμος.