Η Τουρκία έχει επιλέξει ένα πολύ άσχημο δρόμο που δεν ευνοεί καθόλου την ένταξη της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η «έχθρα» με πολλές χώρες, η επιθετική πολιτική του Τούρκου προέδρου αλλά και το δημοψήφισμα που πιθανότερο να χοντρύνει τα πράγματα αντί να επιφέρει την τάξη, κλείνουν τον δρόμο προς την Ευρώπη.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με την Ολλανδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση «παγώνει» την χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας προς την Τουρκία.
Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη». Αυτό ξεκίνησε, σύμφωνα με τον ίδιο, από το βράδυ της 15ης Ιουλίου που σημειώθηκε η απόπειρα του πραξικοπήματος, με την Άγκυρα να μην κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως «η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε χώρα».
Η συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη άρχισε το 2005, ωστόσο όλα έμειναν στον «αέρα», με την ίδια πολιτική της Άγκυρας να μην βοηθάει. Τα κράτη- μέλη έχουν διχαστεί, καθώς πολλοί δεν επιθυμούν την ένταξη της, ενώ άλλοι ζητούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Προς το παρόν, δεν έχει γίνει σαφές ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας που απευθύνεται σε υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα.