Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Θλιβερό πείραμα: 9 στους 10 είναι πρόθυμοι να κάνουν ηλεκτροσόκ σε συνάνθρωπο τους
PLUS

Θλιβερό πείραμα: 9 στους 10 είναι πρόθυμοι να κάνουν ηλεκτροσόκ σε συνάνθρωπο τους

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η κοινωνία μας αλλά έχει γίνει και χειρότερη, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να είναι πρόθυμοι να βλάψουν τον συνάνθρωπο τους. Πολωνοί κοινωνικοί ψυχολόγοι επανέλαβαν το διάσημο Πείραμα του Μίλγκραμ, που είχε σοκάρει τον κόσμο στη δεκαετία του 1960. Τότε, ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ του Πανεπιστημίου Γιέηλ με αφορμή τις τραγικές […]

λαμπα

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η κοινωνία μας αλλά έχει γίνει και χειρότερη, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να είναι πρόθυμοι να βλάψουν τον συνάνθρωπο τους.

Πολωνοί κοινωνικοί ψυχολόγοι επανέλαβαν το διάσημο Πείραμα του Μίλγκραμ, που είχε σοκάρει τον κόσμο στη δεκαετία του 1960.

Τότε, ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ του Πανεπιστημίου Γιέηλ με αφορμή τις τραγικές συνθήκες της ναζιστικής Γερμανίας είχε αποδείξει πόσο εύκολα οι άνθρωποι προκαλούν το κακό υπό συνθήκες πίεσης. Τα δύο τρίτα που είχαν συμμετάσχει στο γνωστό πείραμα, δέχτηκαν να κάνουν το πιο ισχυρό ηλεκτροσόκ των 450 volt στον συνάνθρωπο τους αν αυτή ήταν η εντολή.

Φυσικά το ηλεκτροσόκ δεν ήταν αληθινό, όμως αυτό δεν το γνώριζαν οι εθελοντές.

Το ποσοστό σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως δείχνει η έρευνα κοινωνικών επιστημόνων της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Αθρωπιστικών Επιστημών του Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες- 40 άνδρες και 40 γυναίκες ηλικίας 18 έως 69 ετών- να πατήσουν δέκα κουμπιά, με το καθένα να αντιστοιχεί σε όλο και πιο δυνατό ηλεκτροσόκ, ενώ ταυτόχρονα τους παρότρυναν να γίνουν όλο και πιο σκληροί. Το 90%, έδειξε πρόθυμο να πατήσει το πιο δυνατό κουμπί! Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως όταν το θύμα που ήταν ηθοποιός, ήταν γυναίκα, οι εθελοντές αρνήθηκαν σε τριπλάσιο ποσοστό να προκαλέσουν ζημιά, συγκριτικά με το αν «απέναντι» βρισκόταν άντρας.

«Όταν μαθαίνουν για το πείραμα του Μίλγκραμ, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ισχυρίζονται πως ‘εγώ ποτέ δεν θα συμπεριφερόμουν με τέτοιο τρόπο. Η μελέτη μας όμως έδειξε για μια ακόμη φορά την τρομερή δύναμη των συνθηκών του κοινωνικού περιβάλλοντος και πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν να κάνουν πράγματα που βρίσκουν δυσάρεστα», δήλωσε ο Τόμας Γκρζιμπ, επικεφαλής της έρευνας.

«Μισό αιώνα μετά την αρχική έρευνα του Μίλγκραμ για την υπακοή στην εξουσία, μια εντυπωσιακή πλειονότητα των ανθρώπων είναι ακόμη πρόθυμοι να κάνουν ηλεκτροσόκ σε έναν αβοήθητο άνθρωπο», συμπλήρωσε ο κοινωνικός ψυχολόγος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας “Social Psychological and Personality Science”.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις