Δεν είναι δυνατόν να το πιστέψουμε με την πρώτη ανάγνωση, όμως αν το σκεφτούμε πώς νιώσαμε όταν χάσαμε το κινητό μας; Πλέον, η συσκευή έχει γίνει προέκταση του χεριού μας και η απώλεια της, προκαλεί στον άνθρωπο το ίδιο στρες με… την τρομοκρατική απειλή! Τα τρομακτικά αυτά αποτελέσματα προέκυψαν από μία έρευνα με 2.000 συμμετέχοντες, […]
Δεν είναι δυνατόν να το πιστέψουμε με την πρώτη ανάγνωση, όμως αν το σκεφτούμε πώς νιώσαμε όταν χάσαμε το κινητό μας; Πλέον, η συσκευή έχει γίνει προέκταση του χεριού μας και η απώλεια της, προκαλεί στον άνθρωπο το ίδιο στρες με… την τρομοκρατική απειλή!
Τα τρομακτικά αυτά αποτελέσματα προέκυψαν από μία έρευνα με 2.000 συμμετέχοντες, ώστε να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που τρομάζει τους περισσότερους.
Η μελέτη της Εταιρείας Φυσιολογίας της Βρετανίας δείχνει ότι -σε μία κλίμακα από το μηδέν έως το δέκα- το πιο στρεσογόνο συμβάν είναι ο θάνατος ενός συζύγου/συγγενούς/φίλου (9,43).
Ακολουθούν η φυλάκιση (9,15), μια καταστροφή του σπιτιού από πυρκαγιά ή πλημμύρα (8,89), μια σοβαρή ασθένεια (8,52), η απόλυση (8,47), το διαζύγιο ή ο χωρισμός (8,47), η κλοπή της ταυτότητας (8,16), τα αναπάντεχα οικονομικά προβλήματα (7,39), το ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς (6,54), οι ετοιμασίες για το γάμο (6,51), η γέννηση του πρώτου παιδιού (6,06), οι καθυστερήσεις των μέσων μεταφοράς (5,94), οι τρομοκρατικές απειλές (5,84), η απώλεια του κινητού τηλεφώνου (5,79), η μετακόμιση σε μεγαλύτερο σπίτι (5,77), το Brexit (4,23), οι διακοπές (3,99) και η προαγωγή στη δουλειά (3,78).
Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερο στρες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ισχύει η χαλαρότητα του ισχυρού φύλου, ή απλά δεν θέλει να το παραδεχτεί ανοιχτά. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο άγχος αντρών και γυναικών, αφορά στην τρομοκρατία με τις γυναίκες να φοβούνται περισσότερο, ενώ το ίδιο στρες αντιμετωπίζουν στη γέννηση του πρώτου τους παιδιού.
Φυσικά η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο περισσότερο αγχώνεται. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας ανησυχούν για θέματα υγείας και εγκλεισμό στη φυλακή, ενώ οι νέοι από 25 έως 34 ετών τρέμουν μη χάσουν το κινητό τους, ή μήπως συμβεί κάτι την πρώτη φορά που θα μάθουν ότι γίνονται γονείς,
Έρευνα που είχε γίνει πριν από 50 χρόνια στη Βρετανία, πρώτο στον κατάλογο ήταν πάντα το στρες για την απώλεια ενός αγαπημένου αλλά στη δεύτερη θέση ήταν το διαζύγιο, το οποίο σήμερα έχει πια υποχωρήσει στην έκτη θέση, αφού είναι πλέον καθημερινό γεγονός.
Είναι πάντως απόλυτα σοκαριστικό, η απώλεια του κινητού να προκαλεί το ίδιο στρες με τη σκέψη τρομοκρατικής επίθεσης.