Τραγική είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία της χώρας την ώρα που η συμφωνία για την περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση δεν έρχεται παρά τα Eurogroup που διαδέχεται το ένα το άλλο χωρίς αποτέλεσμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί για τη διαπραγμάτευση επεξεργάζονται μέτρα και αντίμετρα σε μια προσπάθεια να τα βρουν έστω και στο παρά πέντε με τους δανειστές.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν κακό ποδαρικό για το 2017.
Όπως αναφέρει η «Ημερησία»:
1. Σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους ή 4.173.206 άτομα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Στο τέλος Ιανουαρίου ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 26.723 άτομα.
2. Δύο στους δέκα φορολογούμενους είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.
3. Για 851.818 οφειλέτες, η ΑΑΔΕ έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
4. Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.672.771 οφειλέτες.
5. Τον Ιανουάριο επιβλήθηκαν 12.764 νέες κατασχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου φθάνει, κατά μέσο όρο, τις 500 ανά εργάσιμη μέρα.
6. Από τα νέα χρέη του Ιανουαρίου ύψους 1,63 δισ. τα 730 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Η εφορία έχει εισπράξει από φρέσκα χρέη 48 εκατ. ευρώ ενώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν τον πρώτο μήνα του 2017, 332 εκατ. ευρώ.
7. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν στα 91,77 δισ. ευρώ εκ των οποίων:
-Περισσότερα από 9 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.
-Περίπου 13 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, ποσό το οποίο δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο.
-Περισσότερα από 69,5 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
-Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαïμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.
Ταυτόχρονα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμα καταβολή χρεών προς το Δημόσιο αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 2.473 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν το προηγούμενο έτος να χρωστούν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,799 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Με την παραδοχή, χθες, του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, ότι πλέον δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτα από το Eurogroup της Δευτέρας και ότι μπορεί να έχουμε λύση μέχρι και τις 7 Απριλίου, όταν έχουμε την επόμενη σύνοδο υπουργών Οικονομικών στη Βαλέτα της Μάλτας, είναι βέβαιο πλέον ότι τα αρνητικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν για όλο το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Οπως αναφέρει το enikonomia, το κακό είναι ότι οι διαφωνίες σε θέματα όπως το εργασιακό δεν είναι θέμα εκτιμήσεων ή αριθμών αλλά θέματα αντίληψης.
Οι γνωστές δηλώσεις περί πολιτικής λύσης, όποτε υπάρχουν τέτοιους είδους διαφωνίες, οδηγούν σε νέες καθυστερήσεις και εσπευσμένες λύσεις με μεγάλες υποχωρήσεις όταν φτάσει ο «κόμπος στο χτένι».
Η λύση της αναβολής που προέκρινε μέχρι και χθες το υπουργείο Εργασίας αποκλείστηκε από κοινοτικούς ή αξιωματούχους, οι οποίοι διαμήνυσαν χθες ότι χωρίς εργασιακό δεν υπάρχει συμφωνία.
Τα θέματα των μέτρων και των αντίμετρων και ειδικά οι νέες μειώσεις στις συντάξεις φαίνεται ότι έχουν ακόμη πολύ δρόμο.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα γίνει μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των ομάδων των δανειστών θα οριστικοποιήσει την κατάσταση εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.
Με βάση, όμως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επιτυχία θα θεωρηθεί να δοθεί μια νέα ημερομηνία για την επιστροφή.