Αίσθηση προκαλεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και στην οποία δηλώνει ότι δεν βλέπει σύντομα συμφωνία για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, υποστηρίζει ότι τρόικα, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έχει κάνει τον κύκλο της.
«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Θα πρέπει να αποκτήσει έναν σαφή ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα» δήλωσε στη FAZ ο επικεφαλής του Eurogroup.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι η σημερινή δομή της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να διαλυθεί πλέον εντελώς, διευκρινίζει στη γερμανική εφημερίδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
«Η ΕΚΤ βλέπει το ρόλο της τρόικας όλο και πιο άβολα, και νομίζω σωστά», υπογράμμισε και επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα», στα οποία και θα πρέπει να επικεντρωθεί.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρία που διαθέτει σήμερα μόνο το ΔΝΤ», υποστηρίζει ο ίδιος.
Για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά πως θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή κατανομή των καθηκόντων.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναμένει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει να μετάσχει στο πρόγραμμα.
Θα ήταν «πολύ ευπρόσδεκτο», αν αυτό γινόταν πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδία και εκτιμά πως μια γρήγορη ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους πιστωτές είναι μάλλον δύσκολο.
Προσθέτει πως δεν πιστεύει πως οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.
«Τώρα πρέπει να προβληματιστούμε για το κόμμα μας»
Ερωτηθείς για την καταστροφική ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει:
«Χάσαμε το 75% των εδρών μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τον εαυτό μας και για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού δημοκρατικού κινήματος στην Ολλανδία, τώρα. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μπούμε σε μια κυβέρνηση στην οποία τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό, τι στο παρελθόν».
Για το μέλλον του ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., ο επικεφαλής της ομάδας του ευρώ θα πρέπει, πάντως, να είναι και υπουργός.
Ο Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να διευκρινίσουν μέχρι το τέλος της θητείας του τι θα πρέπει να γίνει.
Όπως είπε, θα ήθελε να συζητήσει τους επόμενους μήνες με τους ομολόγους του για το θέμα αυτό και το προσωπικό μέλλον του.