Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τσίπρας εναντίον δανειστών: Όχι στον ζουρλομανδύα της λιτότητας
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τσίπρας εναντίον δανειστών: Όχι στον ζουρλομανδύα της λιτότητας

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης και ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μηνύματα στους δανειστές με ομιλία του αλλά και επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την οποία κοινοποιεί σε όλους τους πρωθυπουργούς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός με την επιστολή […]

Alexis_Tsipras_on_Subversive_Festival

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης και ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μηνύματα στους δανειστές με ομιλία του αλλά και επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την οποία κοινοποιεί σε όλους τους πρωθυπουργούς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με την επιστολή τους ζητά να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο. Να απαντήσουν ξεκάθαρα εάν στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην εργασία, που προβλέπει την ύπαρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν αντιδράσεις και πριν από την επιστολή Τσίπρα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής και την υπογραφή της διακήρυξης της Ρώμης.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Τσίπρα

“Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στη Ρώμη τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα 60 αυτά χρόνια αποτύπωσε θεσμικά τις κατακτήσεις των λαών της.

Κατακτήσεις με στόχο την πρόοδο, την ευημερία, την ειρήνη.

Κατακτήσεις με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία στην κοινωνική προστασία

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση.

Ένα πρόκειται, όμως, στη δημοκρατική επιλογή των λαών της Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων Που εκλέγουν, να τις υπερασπιστούν και να τις διευρύνουν.

Σε όλες τις περιπτώσεις;

Δυστυχώς όχι σε όλες. Στη χώρα μου το δικαίωμα αυτό περιορίζεται.

Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μία σειρά επιτεύγματα του κοινού μας ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ αυτών την εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις “βέλτιστες πρακτικές” σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς της εξαίρεσης σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Άλλωστε έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα.

Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό κεκτημένο.

Η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας σε μία καθοριστική στιγμή.

Είναι προφανές ότι η ευθύνη καθορισμού του πλαισίου και των θεσμικών ορίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει σε τρίτους μη ευρωπαϊκούς υπερεθνικούς οργανισμούς, αλλά αποκλειστικά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διακυβερνητικά όργανα της Ε.Ε.

Ενόψει λοιπόν της Συνόδου της Ρώμης, υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γιορτάσει μαζί με τους εταίρους της την επέτειο των 60 χρόνων της Ε.Ε. και ειδικότερα τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις των λαών μας.

Για το λόγο αυτό πρόθεσή μας είναι να υποστηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Ωστόσο για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις.

Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα.

Ζητώ λοιπόν την υποστήριξη σας ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού Κοινωνικού
μοντέλου .

Αλέξης Τσίπρας”

Έκρηξη Τσίπρα κατά δανειστών: Όχι στον ζουρλομανδύα της λιτότητας

«Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν θα παραδώσουμε τον λαό στους yes-men των δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα στον ζουρλομανδύα της λιτότητας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπτρας μιλώντας στην εκδήλωση του Transform Europe από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, La Sapienza.

Τόνισε ότι: «Ο Νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη» και ότι “Η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ και αυτό εξηγεί την υπαρξιακή της κρίση”

Παράλληλα δεν ξέχασε τον πρόεδρο του Eurogroup λέγοντας ότι «Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για «ποτά και γυναίκες», δεν θα έπρεπε να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες;

“Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τα Μνημόνια” είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, η Ελλάδα αγωνίζεται για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια. “Τερματίσαμε την ύφεση, η οικονομία υπεραπόδωσε πέρυσι και τώρα κάνει στροφή στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας το κυρίως βάρος του μνημονίου”, είπε.

Σημείωσε ότι για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμα περισσότερους, δεν θα είμαστε το πειραματόζωο της Ευρωζώνης, όπως το ΔΝΤ και οι συντηρητικοί υποστηρικτές του ενδεχομένως θα ήθελαν. Δοκίμασαν αυτές τις πολιτικές, απέτυχαν, πρέπει να τις αλλάξουμε, είμαστε έξω από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 “και αυτό είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κυβερνάμε τη χώρα εδώ και δύο χρόνια κάτω από συνθήκες διαρκούς οικονομικού εκβιασμού. Το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια. Αλλά δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την κυριότητα των αποτυχημένων προγραμμάτων και των πολιτικών τους”.

Είμαστε αποφασισμένοι, υπογράμμισε, “να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλόμισθων και των ανέργων”. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους «yes-men”των δυνάμεων εκείνων στην Ευρώπη και αλλού που θέλουν την Ελλάδα στον «ζουρλομανδύα» της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα”. “Γιατί”, όπως σημείωσε, η Αριστερά, όταν ο λαός της έχει εμπιστευθεί την εντολή του, δεν έχει άλλη επιλογή, ανεξαρτήτως δυσκολίας, παρά να τιμήσει αυτή την εντολή. “Όχι να αποδράσει υπό το βάρος της δικής της πολιτικής ευθύνης. Δεν αποτελεί επιλογή για την Αριστερά να παρατήσει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων”, τόνισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τα Μνημόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης είναι η μόνη διέξοδος και πως αυτή είναι μια μάχη που αξίζει της συνολικής προσπάθειας όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

“Γιορτάζουμε την 60η επέτειο της ΕΕ δεσμεύοντας εαυτούς στη μάχη για μια άλλη Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να αποδείξουμε ότι μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη είναι εφικτή”.

“Η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ και αυτό εξηγεί την υπαρξιακή της κρίση”

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, διότι αυτές τις μέρες η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον». Τα παραπάνω τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας αυτή την ώρα σε εκδήλωση του δικτύου transform! Europe «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης “La Sapienza”.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ένας απ’ τους λόγος που δεν τα παρατήσαμε πριν από δύο χρόνια, γιατί γνωρίζαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια καλύτερη θέση, και τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να δώσει μια ευθεία απάντηση: Τόνισε δε, πως «το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το ίδιο το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ, εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση»

«Ο Νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη»

Σημείωσε ότι “σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες”. “Ο Νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη”, υπογράμμισε.

Τόνισε πως είναι η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που μεγέθυνε υπάρχουσες ανισότητες και ασυμμετρίες μέσα στις χώρες μας και μεταξύ τους. “Πήρε τη μορφή μιας συστηματικής επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας”, είπε.

Επισήμανε ότι πέρα από τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, βάθυνε επίσης τους διαχωρισμούς στην Ευρώπη μέσα από επιθετικά και παράλογα στερεότυπα. “Ευτυχώς υπάρχουν λίγοι που θέλουν να κρύψουν την οικονομική ανισότητα που ο νεοφιλελευθερισμός προκάλεσε, πίσω από έναν ανύπαρκτο πολιτισμικό διαχωρισμό. Το κάνουν καταφεύγοντας σε γελοία στερεότυπα και μια ρητορική προκατάληψης περί του «συνετού Βορά» και του «ανεύθυνου Νότου»”, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Για Ντάισελμπλουμ

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το εξής ερώτημα: “Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για «ποτά και γυναίκες», να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της;

Είπε ότι αυτό εξηγεί γιατί ενώ το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει από 7,4% σε 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από 7,8% σε 25%.

Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα, σημείωσε: η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη οφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νότου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις