«Τσεκούρι» στις συντάξεις από το 2019 ζητά το ΔΝΤ – Euroworking group

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

«Τσεκούρι» στις συντάξεις από το 2019 ζητά το ΔΝΤ – Euroworking group

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Ένα νέο πρόβλημα προέκυψε στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών την ώρα που όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Η νέα «καυτή πατάτα» αφορά στο Ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να μην αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη στο σημερινό Euroworking Group. Σύμφωνα με πληροφορίες το αγκάθι αυτό προέκυψε καθώς η ελληνική πλευρά ζήτησε βελτιώσεις στο […]

30.03.2017 | 07:25

Ένα νέο πρόβλημα προέκυψε στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών την ώρα που όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Η νέα «καυτή πατάτα» αφορά στο Ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να μην αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη στο σημερινό Euroworking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αγκάθι αυτό προέκυψε καθώς η ελληνική πλευρά ζήτησε βελτιώσεις στο σκέλος της περικοπής των συντάξεων, και συνολικά στο δημοσιονομικό πακέτο, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να ζητεί να ανοίξουν εκ νέου κλεισμένα κεφάλαια της συμφωνίας.

Ετσι, το Euroworking Group θα εξετάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, ενώ στο μεταξύ αναμένει την απάντηση του ΔΝΤ για κάποια θέματα προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς, κάτι στο οποίο είναι πολύ κοντά όπως έλεγε χθες το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Δευτέρα έστειλε νέα πρόταση στους Θεσμούς, μετά και τις ενστάσεις που προέβαλε το ΔΝΤ ζητώντας την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019 και όχι από το 2020, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά επιθυμούσε η περικοπή της προσωπικής διαφοράς να γίνει από το 2020 και μάλιστα σταδιακά μέχρι το 2025.

Οπως αναφέρει επίσης η Καθημερινή ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του που έστειλε τη Δευτέρα αντιπρότεινε τα εξής, ως προς την προσωπική διαφορά:

  • 1. Να μειωθεί, αλλά όχι να καταργηθεί πλήρως, η προσωπική διαφορά το 2019. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά δέχεται να μειωθεί η προσωπική διαφορά κατά 0,7% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα το 2019 να μειωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το αφορολόγητο. Στη συνέχεια, το 2020, θα μειωθεί περαιτέρω κατά 0,7% του ΑΕΠ το αφορολόγητο. Κάτι τέτοιο, όμως, αφήνει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ, αφού συνολικά τα μέτρα πρέπει να φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.
  • 2. Εναλλακτικά, κι αν οι θεσμοί επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητεί να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.

Σημειώνετα ότι με την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς επέρχονται μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις που αρχίζουν από 5% στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και 15% του Δημοσίου και φτάνουν έως το 30% σε κάποιους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Σε ότι αφορά στα εργασιακά οι θεσμοί φαίνεται ότι αποδέχτηκαν να μην αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και να μην περιληφθεί στην τεχνική συμφωνία το λοκ άουτ. Από την πλευρά τους ζητούν να μην υπάρξει αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις κάτι που φαίνεται να αποδέχεται η Αθήνα (που διατηρεί μεν την επιδίωξη να γίνεται αναφορά ότι θα επανέλθουν μετά τη λήξη του προγράμματος), ενώ φαίνεται να αποδέχεται και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

 

Exit mobile version