Σύμφωνα με τον Δείκτη Βιώσιμων Πόλεων 2016, η Αθήνα καταλαμβάνει πολύ φτωχές επιδόσεις στη λίστα με την κατάσταση βιωσιμότητας των 100 μεγάλων πόλεων του πλανήτη. Η λίστα δημοσιεύτηκε από την ολλανδική εταιρεία Arcadis, που ταξινομεί τις πόλεις βάσει της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης. Για τον πρώτο παράγονται προσμετρούνται η κατανάλωση ενέργειας, το ποσοστό […]
Σύμφωνα με τον Δείκτη Βιώσιμων Πόλεων 2016, η Αθήνα καταλαμβάνει πολύ φτωχές επιδόσεις στη λίστα με την κατάσταση βιωσιμότητας των 100 μεγάλων πόλεων του πλανήτη. Η λίστα δημοσιεύτηκε από την ολλανδική εταιρεία Arcadis, που ταξινομεί τις πόλεις βάσει της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης.
Για τον πρώτο παράγονται προσμετρούνται η κατανάλωση ενέργειας, το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η διαθεσιμότητα πράσινων χώρων μέσα στις πόλεις, η διαχείριση των αποβλήτων, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η ποιότητα του νερού και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Για την κοινωνική βιωσιμότητα αξιολογούνται το προσδόκιμο ζωής, τα επίπεδα παχυσαρκίας, το επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών και το επίπεδο των πανεπιστημίων, οι οικονομικές ανισότητες, η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, η εγκληματικότητα και το κόστος ζωής. Τέλος, για την οικονομική βιωσιμότητα προσμετρούνται το ΑΕΠ ανά κάτοικο, το επίπεδο τουρισμού, η ποιότητα και ποσότητα υποδομών μεταφορών, η σπουδαιότητα κάθε πόλης στο παγκόσμιο οικονομικό δίκτυο, τα επίπεδα απασχόλησης, η ύπαρξη κανόνων επιχειρηματικότητας και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιών. Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν οι Ζυρίχη, Σιγκαπούρη, Στοκχόλμη, Βιέννη, Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Σεούλ, Αμβούργο, Πράγα και Μόναχο, ενώ η Αθήνα βρίσκεται στην 66η θέση και μάλιστα τελευταία μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων.