Μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εκκολπωματίτιδα, έχουν όσοι καταναλώνουν συχνά κόκκινο κρέας, δείχνει μια νέα έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Πρόκειται για μια συχνή φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου, για την οποία η ιατρική επιστήμη δεν έχει καταλήξει στα αίτια εμφάνισης, όμως η ασθένεια παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, όσοι καταναλώνουν αντί κόκκινου κρέατος ψάρια ή κρέας πουλερικών, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια που σε πολλές περιπτώσεις έχει σοβαρές επιπλοκές.
Η εκκολπωματίτιδα έχει συσχετισθεί με το κάπνισμα, τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τη σωματική αδράνεια και την παχυσαρκία, ωστόσο οι διατροφικές συνήθειες που μεγαλώνουν τον κίνδυνο δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 46.500 ανδρών ηλικίας 40 έως 75 ετών, από τους οποίους οι 764 εμφάνισαν εκκολπωματίτιδα σε βάθος 26ετίας και οι ειδικοί συνέκριναν την διατροφή με την πιθανότητα να εμφανιστεί η πάθηση του εντέρου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι κατανάλωναν αρκετό κόκκινο κρέας είχαν την τάση να χρησιμοποιούν συχνότερα φάρμακα ΜΣΑΦ, να καπνίζουν περισσότερο και να γυμνάζονται ελάχιστα. Αυτοί που αντικαθιστούσαν το κόκκινο κρέας με ψάρια ή κρέας πουλερικών έκαναν περισσότερη γυμναστική, κάπνιζαν λιγότερο και λάμβαναν ασπιρίνη παρά ΜΣΑΦ. Η ηλικία και το βάρος δεν έπαιζαν κάποιο ρόλο στην έρευνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα ‘Αντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, όσοι άνδρες έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν περισσότερες πιθανότητες, σε ποσοστό 58% να εμφανίσουν εκκολπωματίτιδα, ενώ ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι κατανάλωναν τέτοιο κρέας σχεδόν καθημερινά.