Δύσκολα τα πράγματα στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, στα πλαίσια της «Εαρινής Συνόδου» του ΔΝΤ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κρατά σκληρή στάση, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση της συμφωνίας αλλά και για το γεγονός πως δεν ήρθαν οι θεσμοί εξαιτίας του… Πάσχα!
Όπως είπε, αν το επόμενο έτος δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα, το 2019 και το 2020 θα είναι μαύρο για την Ελλάδα. «Το ΔΝΤ δεν καθυστερεί καθόλου τις διαδικασίες» δήλωσε ο Σόιμπλε, απαντώντας εμμέσως στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην Wall Street Journal στο οποίο έριχνε τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο Ταμείο και την Ε.Ε.
Βασικό θέμα της Συνόδου είναι το ελληνικό χρέος, με την ελληνική πλευρά να δυσκολεύεται καθώς τα αρνητικά σχόλια είναι πολλά, για τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης.
Οι Έλληνες υπουργοί συναντήθηκαν την Παρασκευή με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Τόμσεν και τη Βελκουλέσκου και λίγο αργότερα η Λαγκάρντ δήλωσε γραπτώς πως «έγινε εποικοδομητική συζήτηση για την προετοιμασία της επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα για να συζητηθούν και τα δύο σκέλη του προγράμματος: μέτρα και ελάφρυνση του χρέους».
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος είπε πως πήγαν όλα πολύ καλά, όμως αναμένονται τρία πολύ σημαντικά ραντεβού σήμερα που θα φέρουν εξελίξεις.
Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα συναντηθούν αρχικά με εκπρόσωπο της κυβέρνησης Τραμπ και συγκεκριμένα με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Άντι Μπόκολ. Στη συνέχεια θα δουν τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Πιερ Μοσκοβισί και ξανά τον κ. Τόμσεν του ΔΝΤ.
Πάντως στην πλειοψηφία τους οι εταίροι δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι.
Ενώ ο Τόμσεν προέβλεψε πως η τραγωδία στην Ελλάδα θα κρατήσει χρόνια, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το χρέος θα είναι δύσκολες.
Μόνο ο Μοσκοβισί κράτησε μια πιο θετική στάση με αφορμή την ανακοίνωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ.
«Μπορούμε να υποδεχθούμε με ικανοποίηση αυτά τα καλά αποτελέσματα της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, όπως συνηθίζει υποστήριξε την Ελλάδα: «Θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση».