Οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχουν ήδη ανοίξει και οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν όχι μόνο για τη χώρα τους, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Μόνο δύο από τους 11 θα προκριθούν στον επόμενο γύρο που θα γίνει στις 7 Μαΐου. Όλα τα προγνωστικά πάντως δείχνουν τον κεντρώο Μακρόν, πρώην υπουργό Οικονομίας, να περνά στη δεύτερη φάση και να κατακτά και την προεδρία της χώρας.
Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών: «Η Γαλλία πρέπει να είναι μια ευκαιρία για όλους»
Πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», και κέρδισε έδαφος λόγω της νιότης και της γοητείας του.
Έχει σπουδάσει φιλοσοφία στη Ναντέρ, έκανε μάστερ στις Δημόσιες Σχέσεις και το 2004 αποφοίτησε και από την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ενώ ο μεγάλος έρωτας με την κάποτε φιλόλογο του έχει σχολιαστεί αρκετά από τα μέσα.
Η Μπριζίτ Τρονιέ ήταν 39 ετών, παντρεμένη με τρία παιδιά όταν ερωτεύτηκε τον 15χρονο Εμανουέλ, μαθητή της στο σχολείο.
Απ’ την στιγμή που ο Μακρόν ενηλικιώθηκε το ζευγάρι άρχισε να κυκλοφορεί επισήμως και το 2007 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι του καταλογίζουν πως η έλλειψη εμπειρίας θα είναι μεγάλο εμπόδιο αν κερδίσει τις εκλογές.
Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»
Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Μεταξύ άλλων, θέλει να κρατικοποιήσει τα αεροδρόμια, τις τράπεζες, να επιβάλει πάρα πολύ υψηλούς φόρους σε όσους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 400.000 ευρώ ετησίως και να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Είναι πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι
Ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς.
Τάσσεται κατά των αμβλώσεων, μιλά για ενίσχυση της αστυνόμευσης με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, θέλει να μειώσει δραστικά τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, να καταργήσει τα κοινωνικά επιδόματα, όπως και το 35ωρο και να το αντικαταστήσει με 39 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας για το δημόσιο και 48 για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Το σκάνδαλο με τη σύζυγο του για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων, δεν μπορεί με τίποτε να φύγει από πάνω του.
Μαρί Λεπέν, 48 ετών: «Στο όνομα των πολιτών»
Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία».
Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.
Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.
«Θεωρώ ότι η μετανάστευση είναι ένα δράμα για την πατρίδα μας», έχει δηλώσει.
Το δυνατό της σημείο είναι οι ανοιχτές συγκεντρώσεις της, που μαζί με το πλήθος κόσμου ξεσηκώνουν και αντιδράσεις, όμως η Λεπέν καταφέρνει πάντα να τραβά την προσοχή.
Μπενουά Αμόν, 49 ετών: «Ελάτε να κάνουμε την καρδιά της Γαλλίας να χτυπήσει δυνατά»
Επικριτικός για τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στην χώρα, υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα να ακουστούν οι πολίτες.
«Η Γαλλική πολιτική είναι άρρωστη γιατί την ακούμε να μιλάει πολύ. Αυτό που είναι σημαντικό για εμένα είναι να σας ακούσουμε.»
Στα 49 του χρόνια καλείται να συνασπίσει μια αριστερά πολλών συνιστωσών.
Ναταλί Αρτό, 47 ετών: «Να ακουστούν οι εργαζόμενοι»
Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012.
Είναι εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην οικονομία και τη διαχείριση. Κατεβαίνει στην προεδρική κούρσα ως υποψήφια του τροτσκιστικού κόμματος «Εργατική Πάλη».
«Όλες οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν» λέει μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα της.
Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών: «Η ψήφος μας μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας της Γαλλίας»
Υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ. Είναι πρώην επιθεωρητής Οικονομικών και δηλώνει:
«Μην παρασύρεστε από τις δημοσκοπήσεις. Η χρήσιμη ψήφος είναι μια μάταιη ψήφος. Ψηφίστε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σας!»
Ζαν Λασάλ, 61 ετών: «Ενας βοσκός στο Elysée»
Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μετεγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους.
Το πρόγραμμα του εστιάζει στις αγροτικές περιοχές και στο ρόλο τους στο διοικητική διάρθρωση του κράτους.
Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών: «Γάλλοι ξαναπάρτε την εξουσία!»
Πρόεδρος του κινήματος Debout la France, υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, θέλει την έξοδο από το ευρώ. Προτείνει τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέπει σε κάθε χώρα μέλος να έχει το δικό της εθνικό της νόμισμα, να ελέγχει τα σύνορα, τον προϋπολογισμό και τη νομοθεσία της.
Φιλίπ Πουτού, 50 ετών: «Οι καπιταλιστές να πληρώσουν την κρίση»
Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.
Το πρόγραμμα του προβλέπει αφενός τη μείωση των ωρών εργασίας σε 32 ώρες και σε 30 ώρες για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αφετέρου αύξηση του βασικού μισθού σε 1.700 ευρώ καθαρά και αύξηση 300 ευρώ σε όλους τους υπόλοιπους μισθούς.
Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών: «Να απελευθερωθούμε από την οικονομική κατοχή»
Ο γηραιότερος όλων των υποψηφίων.
Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος».