Άρχισαν να τρέμουν στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος που κάνει τον Ερντογάν πανίσχυρο, με όλες τις εξουσίες να βρίσκονται στα πόδια του.
Πρώτη η Γερμανία, άρχισε τις συζητήσεις για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρούν πως η είσοδος της Τουρκίας στην ευρωζώνη θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες βλάβες.
Δύο υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών κάλεσαν, ύστερα από την έγκριση του νέου Συντάγματος στην Τουρκία, να σταματήσει κάθε διάλογο για την ένταξη της στην ΕΕ.
Σε συνέντευξη του στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ και επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω βουλής της Γερμανίας, δηλώνει την πλήρη αντίθεση του.
«Θα βλάψουμε την αξιοπιστία της Ευρώπης αν αποτύχουμε να αντιδράσουμε στην απόφαση που έλαβε η Τουρκία ενάντια στην δημοκρατία και στο κράτος δικαίου. . . αν συνεχίσουμε να επιμένουμε στην φαντασία της ένταξης μιας χώρας με μια τέτοια κυβέρνηση και ένα τέτοιο Σύνταγμα», τόνισε ο Ρέτγκεν.
Ακόμη πιο σκληρός εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών.
Με τις απόψεις του να είναι σχεδόν ίδιες με το κόμμα της Μέρκελ, επιμένει πως οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει απλώς να παγώσουν, αλλά να σταματήσουν μία και καλή.
«Έφτασε η ώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να τερματιστούν», είπε χαρακτηριστικά ο Χέρμαν στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild .
«Πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Δεν υπάρχουν κοινές προοπτικές με την Τουρκία του Ερντογάν», πρόσθεσε. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε την Πέμπτη πως παραμένει προσηλωμένος στο στόχο απόκτησης για την Τουρκία της ιδιότητας του πλήρους μέλους στην ΕΕ.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα που προκύπτει, είναι αυτό που αφορά στους κανονισμούς χορήγησης διπλής υπηκοότητας, καθώς οι Τούρκοι της Γερμανίας στήριξαν σε ποσοστό 63% τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα.
Ο Ρέτγκεν, ο Χέρμαν και άλλα ανώτερα κοινοβουλευτικά στελέχη, σκέφτονται πολύ σοβαρά να αλλάξουν τους κανονισμούς, καθώς «η ψήφος των Τούρκων της Γερμανίας στο δημοψήφισμα υπογράμμισε το έλλειμμα πλήρους ενσωμάτωσης πολλών Τούρκων δεύτερης και τρίτης γενιάς στην γερμανική κοινωνία».