Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Αφορμή, η συνεχόμενη κριτική Σόιμπλε και γενικότερα του Βερολίνου, για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Στην καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου ο Ντράγκι δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω και εξέφρασε ανοιχτά την δυσαρέσκεια του, δηλώνοντας «πως […]
Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Αφορμή, η συνεχόμενη κριτική Σόιμπλε και γενικότερα του Βερολίνου, για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Στην καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου ο Ντράγκι δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω και εξέφρασε ανοιχτά την δυσαρέσκεια του, δηλώνοντας «πως αποτελεί ειρωνεία να ακούει κάποιος τέτοια σχόλια από αυτούς που έδωσαν μάχη για τη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Επίσης επιβεβαίωσε τους φόβους του Βερολίνου, καθώς εμμέσως είπε πως η υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί, καθώς ο στόχος του πληθωρισμού παραμένει ανέφικτος και υπονόησε πως δεν σκοπεύει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Η μεγάλη διαμάχη των δύο αντρών, ξεκινάει από το 2014 καθώς η Γερμανία εξακολουθεί να μην αυξάνει τις δαπάνες παρά το γεγονός πως έχει τη δημοσιονομική ευχέρεια, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην ΕΚΤ.
Από την άλλη η Γερμανία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να περιορίσει την επιρροή της ΕΚΤ στις γερμανικές τράπεζες, αλλά και να δώσει ένα τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην αγορά χρηματοικονομικών προϊόντων που σκοπεύει να προχωρήσει η ΕΚΤ.
Για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ο Ντράγκι δηλώνει πιο αισιόδοξος τώρα, τονίζοντας πως μέχρι τα τέλη του 2016 η ανάκαμψη της οικονομίας ήταν επισφαλής, ενώ πλέον αυτό δεν συμβαίνει.
Δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας κυρίως τα τελευταία χρόνια. Σε σχόλιο του για την πολιτική των ΗΠΑ, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε πως ο κίνδυνος να προχωρήσει η κυβέρνηση Τραμπ σε μία εμπορική πολιτική προστατευτισμού ολοένα και μειώνεται.