Πραγματική ανάσα για 400.000 υπερχρεωμένους επαγγελματίες θα αποτελέσουν οι ρυθμίσεις έως 120 δόσεις μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού κατά την Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα γίνουν βάσει των κανόνων του εξωδικαστικού και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού εξεταστούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στους επαγγελματίες.
ΕΝΦΙΑ Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η υφυπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το 2018 θα είναι ο ίδιος, ωστόσο άφησε «ανοικτό παράθυρο» για σταδιακή μείωσή του για τις ευπαθείς ομάδες.
Αφορολόγητα Ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ύψος του. «Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει από το συγκεκριμένο μέτρο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) και οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο μέχρι τώρα για όριο 5.900 για τους έγγαμους και 5.600 για τους άγαμους στηρίζονται στο σημερινό ΑΕΠ. Θα δούμε πού θα βρισκόμαστε το 2019 και τότε με βάση τα στοιχεία της οικονομίας θα καθοριστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Δηλώσεις Μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με την κα Παπανάτσιου και από εκεί και πέρα από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Τα φυσικά πρόσωπα-μέλη εταιρειών μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις ως τις 15 Ιουλίου.
Αγρότες Η κα Παπανάτσιου είπε ότι φέτος το 80% των αγροτών θα δουν ότι δεν θα πληρώσουν φόρο ή σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν ακόμη και επιστροφή φόρου καθώς για πρώτη φορά υπάρχει αφορολόγητο και για εκείνους, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, «κάτι που τους είχε στερήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».
Επιδοτήσεις «Ανάσα» για τους αγρότες αποτελούν σύμφωνα με την ίδια και οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν -του δεύτερου πυλώνα-, οι οποίες δεν θεωρούνται εισόδημα και με το νέο φορολογικό καθεστώς η μεγάλη πλειοψηφία θα έχει ελαφρύνσεις ώστε η ύπαιθρος να «ανασάνει» και για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν αυτοί οι άνθρωποι και να μείνει η υπεραξία στην ύπαιθρο.
Διασταυρώσεις «Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία διασταυρώσεων καταθέσεων-εισοδημάτων», τόνισε η κα Παπανάτσιου. Όπως είπε, οι διασταυρώσεις ξεκινούν από το 2002, ήδη ελέγχονται 1.280.000 ΑΦΜ και διευκρίνισε ότι αφορούν στις πρωτογενείς καταθέσεις οι έλεγχοι. Σύμφωνα με την ίδια, γίνεται προτεραιοποίηση, ξεκινώντας από τα υψηλότερα ποσά οι έλεγχοι και πηγαίνοντας προς τα κάτω. Ξεκαθάρισε δε, πως σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει διαγραφή των λιστών και πως κανένα πολιτικό πρόσωπο ή πολίτης που υπάρχουν σε αυτές δεν θα γλιτώσει τον έλεγχο.
Πλεονάσματα «Καταφέραμε το πρωτογενές πλεόνασμα μαζί με τον ελληνικό λαό και τις θυσίες που έχει κάνει και θέλω να τονίσω ότι αυτό προήλθε και από μείωση των δαπανών. Και όλα αυτά την ώρα που η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ως άχρηστους και ανίκανους» υποστήριξε η κα Παπανάτσιου, ενώ πρόσθεσε: «Τα πλεονάσματα θα ήταν πολύ υψηλότερα αν δεν είχαμε δώσει τη “13η σύνταξη” ή την ενίσχυση στα νησιά μας, υλοποιώντας την υπόσχεση που είχαμε δώσει στον λαό.
Στόχος πρώτος είναι να βγούμε από την επιτροπεία και εν συνεχεία να ανεβάσουμε όσο μπορούμε την οικονομία. Βλέπω ανάκαμψη της οικονομίας στο τέλος του 2017».