Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αλέξης Τσίπρας μετά την Σύνοδο των 27: “Στις 22 Μαΐου κλείνει η αξιολόγηση”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας μετά την Σύνοδο των 27: “Στις 22 Μαΐου κλείνει η αξιολόγηση”

«Να δουλέψουμε σκληρά για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη», είναι το δίδαγμα που βγαίνει από το Brexit, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υιοθέτησε τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν στη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από […]

tsipras-synodo-dyo

«Να δουλέψουμε σκληρά για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη», είναι το δίδαγμα που βγαίνει από το Brexit, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υιοθέτησε τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν στη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «δυσάρεστο γεγονός» την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. και παρατήρησε: «Σήμερα ανοίγει ένας κύκλος, ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, που συνέβη κυρίως εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε., ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος.

German Chancellor Angela Merkel (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) speak together during a special EU leaders' meeting at the Europa building, the main headquarters of European Council and the Council of the EU, in Brussels, on April 29, 2017. The 27 ?EU leaders hold a summit to adopt Brexit negotiating guidelines. EU President Donald Tusk urged the bloc to keep a united front at a special Brexit summit in Brussels, saying it will also help Britain if they can reach a deal. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Τα διδάγματα μας πρέπει να είναι σαφή: Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά οι 27 εναπομείναντες, που και στη Ρώμη επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στην ενότητα της Ε.Ε., να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη».

Όπως συμβαίνει σε κάθε διαζύγιο, έτσι και στο Brexit το κρίσιμο θέμα είναι το χρηματοοικονομικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι:

-Οι πάνω από 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σπουδάζουν ή εργάζονται.

-Η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων.

-Η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των τουριστικών ροών από τη Μεγάλη Βρετανία. «Νομίζω, βέβαια, ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, κατά την οποία τα πιο δύσκολα, τα πιο εξαιρετικά περίπλοκα θέματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι το χρηματοοικονομικό».

Greek Prime Minister Alexis Tsipras (rear C) greets European Commission President Jean-Claude Juncker (R) during a special EU leaders' meeting at the Europa building, the main headquarters of European Council and the Council of the EU, in Brussels, on April 29, 2017. The 27 ?EU leaders hold a summit to adopt Brexit negotiating guidelines. EU President Donald Tusk urged the bloc to keep a united front at a special Brexit summit in Brussels, saying it will also help Britain if they can reach a deal. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε στα δίκαια αιτήματα κρατών που έχουν ειδικές σχέσεις με τη Βρετανία, αλλά έκανε σαφές πως πρέπει να καταγραφεί ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το Brexit δεν θα αποτελεί ούτε νομικό ούτε πολιτικό δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

«Υπήρξε η συναίνεση μας στα δίκαια αιτήματα επιμέρους κρατών για τις ειδικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Αναφέρομαι ιδίως στην Ιρλανδία που έχει ένα ειδικό καθεστώς και πρέπει να διατηρηθεί, είναι ένα ειδικό καθεστώς ελεύθερης διακίνησης πολιτών.

Αναφέρομαι και στις σχέσεις Ισπανίας-Βρετανίας και ειδικότερα στο Γιβραλτάρ. Εντούτοις ζητήσαμε να κατατεθεί ρητώς στα πρακτικά η διευκρίνιση ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί, ούτε στο νομικό ούτε στο πολιτικό του σκέλος, δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

Και αυτό, νομίζω, ότι είναι σαφές, καθώς έχει να κάνει με το γεγονός της διαπραγμάτευσης μιας χώρας η οποία ήταν για πολλά χρόνια κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι διαφορετικό πράγμα από τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η γενική εικόνα είναι πως πάμε για κλείσιμο στις 22 Μαΐου. «Η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις