Το καλοκαιράκι πλησιάζει και μαζί με την θερμοκρασία που ανεβαίνει, ανεβαίνει και η διάθεσή μας για κάτι δροσιστικό, όπως το παγωτό. Προσοχή όμως, γιατί τα παγωτά μπορούν να γίνουν ακόμη και επικίνδυνα. Ιδού τι πρέπει να προσέξετε, όταν τα αγοράζετε:
Χύμα παγωτά
Μην αγοράζετε, όταν:
- τα σκεύη και τα μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με τα παγωτά ή οι ειδικές βιτρίνες όπου φυλάσσεται δεν είναι σχολαστικά καθαρά
- το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του παγωτού δεν βρίσκεται σε διαφανές δοχείο, με νερό συνεχούς ροής.
- δεν γνωρίζετε καλά το εργαστήριο που το παρασκευάζει
- οι ειδικές βιτρίνες είναι κοντά στην είσοδο του καταστήματος και τις «χτυπάει» ο ήλιος
Τυποποιημένα παγωτά
Μην αγοράζετε, όταν:
- οι καταψύκτες στους οποίους φυλάσσονται είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, βρώμικοι, υπερβολικά γεμάτοι ή περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από παγωτά
- το χαρτί της συσκευασίας τους είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, σχισμένο
- είναι συσκευασμένα σε κύπελλα και παρουσιάζουν υπερχείλιση στο καπάκι
Μην καταναλώνετε, όταν:
- είναι μαλακά, υδαρή, η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου
- εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια, ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια), ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό κάποια στιγμή αποψύχθηκε και επανακαταψύχθηκε
- η γεύση τους είναι πικρή, ξινή ή αλμυρή
- η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη.