Διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν ότι μετά τη νίκη του Ερντογάν στο συνταγματικό δημοψήφισμα της Τουρκίας η Άγκυρα θα σταματούσε τις προκλήσεις και θα… ηρεμούσε έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη και για πληροφορίες για θερμό επεισόδιο έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ η Τουρκία με ασκήσεις και έρευνες μοιάζει να βάζει… σφήνες μεταξύ […]
Διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν ότι μετά τη νίκη του Ερντογάν στο συνταγματικό δημοψήφισμα της Τουρκίας η Άγκυρα θα σταματούσε τις προκλήσεις και θα… ηρεμούσε έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Ακόμη και για πληροφορίες για θερμό επεισόδιο έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ η Τουρκία με ασκήσεις και έρευνες μοιάζει να βάζει… σφήνες μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να συντηρήσει μια ένταση και μάλιστα με διαρκώς κλιμακούμενο ρυθμό.
Η αναφορά του Π. Καμμένου πως «είχαμε στα χέρια μας τις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία και φαινόταν ότι ετοιμάζεται για επεισόδια στο οικόπεδο 6», έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα έχει αρχίσει να δείχνει ένα σαφή προσανατολισμό προς την ευαίσθητη περιοχή της Κύπρου, εκεί όπου έχει και το στρατηγικό πλεονέκτημα λόγω της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα με τη Μεγαλόνησο.
Μάλιστα με μια ματιά στον χάρτη οι ασκήσεις και οι έρευνες που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και νότια του Καστελόριζου μοιάζουν να κινούνται εντός των διαστάσεων ενός σεναρίου αποκλεισμού της Κύπρου.
Το σενάριο των Τούρκων έχει τις τρεις διαστάσεις του σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων καθώς προβλέπει κάθετο αποκλεισμό των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου νότια του Καστελόριζου με στόχο στον χώρο της ΑΟΖ της Κύπρου τα μέσα επιφανείας και τα αεροσκάφη (δεν υπάρχει σενάριο άσκησης σε αυτή την περίπτωση) να επιβάλλουν την παρουσία της τουρκικής σημαίας στην περιοχή.
Με τον τρόπο αυτό επίσης η Άγκυρα θέτει εντός του σεναρίου των στόχων της και την ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για την Αθήνα ένα δεύτερο – ταυτόχρονο μέτωπο…
Όλα αυτά, ειδικά απ’ τη στιγμή που η Τουρκία έθεσε “casus belli” ως και στα Ηνωμένα Έθνη στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, ενόψει των ερευνών της TOTAL στις 13 Ιουλίου, δείχνουν μια προσπάθεια να μην υπάρξει στην περιοχή “δεδικασμένο” σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων.
Η έναρξη των ερευνών της TOTAL στο “οικόπεδο 11” ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τις υπόλοιπες εταιρείες και βάζει για τα καλά την Κύπρο στο ενεργειακό παιχνίδι ολόκληρης της Ευρώπης μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ουσιαστικά η Τουρκία θα χάσει με τον τρόπο αυτό ένα μεγάλο ατού, τόσο στο θέμα του Κυπριακού, όσο κυρίως στο θέμα της ΑΟΖ καθώς θα δημιουργηθεί ένα status το οποίο λόγω των συμφερόντων θα είναι αδύνατο να ανατραπεί…
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι ως ποιο σημείο είναι αποφασισμένη να φτάσει η Άγκυρα και με ποιον τρόπο θα αποτρέψει της έρευνες των ενεργειακών κολοσσών.