Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δεκαετή επιτήρηση βλέπει ο Τόμσεν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκαετή επιτήρηση βλέπει ο Τόμσεν

Τί λέει ο Τόμσεν; Ό,τι έλεγε πάντα και έπεφτε έξω στις προβλέψεις του. Δείτε: Μνημόνια Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές. Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.> Αποπληρωμή δανείων Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία […]

353_as_oikonomia_24

Τί λέει ο Τόμσεν; Ό,τι έλεγε πάντα και έπεφτε έξω στις προβλέψεις του. Δείτε:

  1. Μνημόνια Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές. Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.>
  2. Αποπληρωμή δανείων Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο.
  3. Πλεονάσματα Το βασικό θέμα είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
  4. Συμφωνία Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και για το έως πότε η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Δεν θα συμμετάσχουμε, εάν δεν υπάρχει συμφωνία τόσο για τις εφαρμοζόμενος πολιτικές, όσο και για το θέμα του χρέους. Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσης του χρέους, με στόχο να μειώσει χαμηλότερα του 15% το κόστος χρηματοδότησής του μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα.
  5. Τι ζητάει το ΔΝΤ α. Συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό και β. Να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο. Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων, εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
  6. Μεταρρυθμίσεις Ζητήσαμε μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό, όχι γιατί θέλουμε περισσότερη λιτότητα ή υψηλότερα πλεονάσματα, αλλά γιατί έπρεπε το πακέτο να είναι περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη.
  7. Διατηρησιμότητα Το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος, αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση.
  8. Χρέος Δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος. Στο Eurogroup πέρυσι συμφωνήσαμε για το πλαίσιο μια συμφωνία να μπει όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές και αργότερα 20%.
  9. Νέα μέτρα Έχουμε πει ότι δεν χρειάζεται τα μέτρα να εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος. Αυτό που χρειαζόμαστε για να δώσουμε χρήματα είναι αφενός ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος.
  10. Νέος δανεισμός Η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ήδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία. Καταλαβαίνω ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα.
  11. Εξαγορά δανείων ΔΝΤ Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο του DSA γιατί τα επιτόκια με τα οποία δανείζει το ΔΝΤ είναι ακριβά και αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην εικόνα του χρέους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις