Δεκαετίες τώρα κυριαρχεί η αντίληψη, πως οι άνθρωποι που κατέχουν υψηλές θέσεις, έχουν σκληρό και αδίστακτο χαρακτήρα, ενώ δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί μπροστά στην ανάγκη διατήρησης αυτής της εξουσίας. Αυτό όμως δεν ανήκει στα «πιστεύω» των ανθρώπων, αλλά έχει επιβεβαιωθεί αλλά έχει επιβεβαιωθεί και από την επιστήμη. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που μπορούν […]
Δεκαετίες τώρα κυριαρχεί η αντίληψη, πως οι άνθρωποι που κατέχουν υψηλές θέσεις, έχουν σκληρό και αδίστακτο χαρακτήρα, ενώ δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί μπροστά στην ανάγκη διατήρησης αυτής της εξουσίας.
Αυτό όμως δεν ανήκει στα «πιστεύω» των ανθρώπων, αλλά έχει επιβεβαιωθεί αλλά έχει επιβεβαιωθεί και από την επιστήμη. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που μπορούν ή έχουν φτάσει ήδη στην κορυφή της καριέρας, χαρακτηρίζονται από τα παραπάνω στοιχεία. Προηγούμενη μεγάλη μελέτη άλλωστε, έδειξε πως το 1/5 των κορυφαίων επαγγελματιών σε εταιρείες, παρουσιάζει σοβαρά ψυχοπαθητικά γνωρίσματα
Νέα έρευνα, εξελίσσει αυτή την αντίληψη, αποδεικνύοντας πως όσοι επιλέγουν να σπουδάσουν οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων, δεν απέχουν καθόλου από την ψυχοπάθεια.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Aarhus, στη Δανία χρησιμοποίησαν ένα τεστ προσωπικότητας για να διαπιστώσουν εάν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συνδέονται με την επιθυμία για εξουσία και κοινωνικό στάτους. Η ομάδα εξέτασε 487 Δανέζους φοιτητές, ηλικίας από 17 έως 45 ετών, οι οποίοι επέλεξαν να σπουδάσουν ψυχολογία, πολιτική, διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικά και νομικά.
Τα τρία χαρακτηριστικά στα οποία έδωσαν βάση οι επιστήμονες, ήταν ο ναρκισσισμός, ο μακιαβελισμός και η ψυχοπάθεια.
Οι μαθητές της ψυχολογίας σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα εμφάνισης των χαρακτηριστικών αυτών, από τους σπουδαστές της διοίκησης των επιχειρήσεων και των νομικών και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παίζουν σημαντικό ρόλο στον επαγγελματικό προσανατολισμό ενός ατόμου.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Anna Vede, αναφέρει: «Νομίζω ότι αυτά πιθανότατα, υπάρχουν, περισσότερο στο υποσυνείδητο, επιτρέποντάς τους να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία σ’ ένα περιβάλλον που ταιριάζει με την κοσμοθεωρία τους και στον κυνικό τρόπο που συνηθίζουν να βλέπουν τους άλλους ανθρώπους».
Ολόκληρη η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences.