Μονόδρομο χαρακτήρισε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.
Μιλώντας στο Kontra Channel, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα θα υπάρξει συνολική συμφωνία, επισημαίνοντας πως «δεν είναι ίδια τα μνημόνια 1 και 2 που οδήγησαν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ και έκρηξη της ανεργίας με τον πολιτικό συμβιβασμό που έγινε τον Ιούλιο του 2015. Αν συγκρίνει κανείς τα πρώτα δύο ελληνικά προγράμματα με το τρίτο πρόγραμμα πρόκειται για τη μέρα με τη νύχτα».
«Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, με μέτρα που δεν θα επιλέγαμε αν δεν βρισκόμασταν σε καθεστώς επιτροπείας».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τα πράγματα είναι μπροστά μας σχεδόν δεδομένα: Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης – “περίπου έως τις 18 Μάη πιστεύω θα έχουμε τελειώσει”-, από κει και πέρα οι θεσμοί θα γράψουν τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία, ενώ το δεύτερο που θα συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
«Ο προσδιορισμός τους έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης γατί απαιτείται ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δυνατότητα να τα λάβει υπόψη του στη μελέτη βιωσιμότητας και να μπορέσει να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Είπε ότι όταν γίνουν αυτά τα βήματα, “αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σιγά-σιγά να κάνουμε σταδιακές κινήσεις ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχει τη δυνατότητα η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της πλήρως από τις αγορές”.
“Ένας απ’ τους στόχους μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί εντός του καλοκαιριού, αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία και την εμπέδωση της σταθερότητας”.
Σημείωσε ότι παρόλα αυτά τα θετικά στοιχεία η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και υπογράμμισε ότι “η εμπέδωση της σταθερότητας και η δυνατότητα να περάσουμε σε μια φάση ανάκαμψης δεν έχει να κάνει με τα νούμερα, για μας το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερη ανάγκη”.
Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι “υπάρχουν κάποια κοινωνικά στρώματα που έχουν υποστεί επιβαρύνσεις με τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο μιλάμε για μειοψηφία. Δεν λέει κανείς ότι πιθανόν να μην υπάρχουν και μικρά τμήματα που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα”. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες περίπου το 80% πληρώνουν είτε τα ίδια είτε το μεγαλύτερο τμήμα από αυτούς λιγότερα σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές.
Επισήμανε ότι το 2017 δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και το 2018 θα υπάρξει μια μορφή αλλαγής στον τεχνικό υπολογισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να τις αυξήσει λίγο, ωστόσο θα επιβληθεί και μια έκπτωση 15% οριζόντια, που οδηγεί στο 95% των περιπτώσεων στην ίδια ή ακόμα και σε χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά σε σχέση με το 2017.
Σημείωσε δε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι “θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και που θα ολοκληρώσει την τετραετία, και θα πάρει και δεύτερη για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού”, ενώ είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.