Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, θα φέρει αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία των αρμόδιων εταιρειών διαχείρισης. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση των εταιρειών διαχείρισης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μάστιγας των κακοπληρωτών, καθώς ένας […]
Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, θα φέρει αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία των αρμόδιων εταιρειών διαχείρισης.
Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση των εταιρειών διαχείρισης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μάστιγας των κακοπληρωτών, καθώς ένας στους έξι οφειλέτες μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.
Οι επερχόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν και θα ανοίξουν την αγορά διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου εκτιμούν πως ο πολύπλοκος νόμος δεν επέτρεψε την δραστηριότητα πολλών εταιρειών.
Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις εταιρείες έχουν πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πρόκειται για την Cepal της Alpha Bank, την FPS που είναι θυγατρική της Eurobank, την Θεά Αρτεμις της Attica Bank και την Pillarstone, που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των Alpha Bank, Eurobank, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Σε αυτά που αναμένεται να νομοθετηθούν περιλαμβάνεται η κατάργηση της διυπουργικής επιτροπής, που μέχρι σήμερα δίνει την έγκρισή της για να αδειοδοτηθούν εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Επίσης, θα δρομολογηθεί η διεύρυνση του σκοπού των εταιρειών διαχείρισης με επέκταση της δράσης τους και στη διαχείριση των ακινήτων που συνδέονται με το δάνειο που θα μεταβιβάζεται προς διαχείριση.
Οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να αναζητούν αγοραστές και να πωλούν ακίνητα τα οποία αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να ξαναγίνουν ενεργά.
Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζας της Ελλάδος, θα χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο για τις μακροχρόνιες και οριστικές διευθετήσεις των κόκκινων δανείων οι οποίες προβλέπουν κούρεμα ή ακόμη και οριστική διαγραφή του χρέους.