Tα μέτρα και τα αντιμέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή δεν είναι νέο Μνημόνιο, λέει η Όλγα Γεροβασίλη.
Δεν αποτελούν τέταρτο Μνημόνιο τα μέτρα και τα αντίμετρα που κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον τηλεοπτικό σταθμό “Ε”, ενώ απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «κομματικές» προσλήψεις στο δημόσιο, λέγοντας πως «δεν έχει μπει ούτε ένας χωρίς την εποπτεία του ΑΣΕΠ».
Δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο. Δηλαδή, αν κάνουμε τους υπολογισμούς σε Μνημόνια το κλείσιμο κάθε αξιολόγησης, θεωρητικά τώρα έπρεπε να είμαστε στο 15ο Μνημόνιο τουλάχιστον», παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Μνημόνιο γίνεται όταν η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, χρειάζεται χρήματα και σε αυτά τα χρήματα μπαίνουν οι περιορισμοί.
Εδώ, λοιπόν, δεν πρόκειται γι αυτό. Πρόκειται για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης. Να σας θυμίσω ότι και πέρυσι με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης το ίδιο αφήγημα ακριβώς υπήρχε. Ότι ήταν ένα άλλο Μνημόνιο τότε».
Η υπουργός αναγνώρισε ότι κάθε αξιολόγηση επιφέρει και μερικά επιβαρυντικά για τον λαό μέτρα, αλλά σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια συμφωνία με μέτρα και αντίμετρα. Χαρακτήρισε “εφικτό” τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, λέγοντας ότι ουδείς αμφισβητεί ότι η χώρα μας μπορεί να πετύχει αυτόν το στόχο και υπογράμμισε: “Έχουμε και κέρδη μέσα σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση. Κάποιοι έβαλαν τη χώρα στα Μνημόνια, εμείς αγωνιζόμαστε για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια.
Η δική μας κυβέρνηση είναι η πρώτη που διαπραγματεύτηκε σκληρά και σήμερα έχουμε μια βιώσιμη και ισορροπημένη συμφωνία, προκειμένου να βγούμε από τα Μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία. Τα δυσκολότερα είναι πίσω μας”.
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στη στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση στην ψηφοφορία στη Βουλή για τα μέτρα και τα αντίμετρα.
“Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία στην οποία θα κληθούμε να ψηφίσουμε και εμείς και η αντιπολίτευση και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιδότηση ενοικίου και τα σχολικά γεύματα.
Αυτά όλα θα πρέπει κάποιοι να σηκώσουν το χέρι τους στη Βουλή και να πουν “όχι”. Και αυτό ο ελληνικός λαός το βλέπει. Διότι δεν έχει ξαναγίνει στις προηγούμενες συμφωνίες και Μνημόνια να υπάρχουν και θετικά μέτρα και να εξισορροπούν το βάρος μιας συμφωνίας”.