Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

30

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Spiegel για στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: “Πισωγύρισμα της ελληνικής κυβέρνησης”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel για στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: “Πισωγύρισμα της ελληνικής κυβέρνησης”

Σε μια στάσιμη οικονομία, που το 2018 θα έχει χάσει 29 δισ. λόγω της ύφεσης και χωρίς ένα σημάδι που να δίνει ελπίδα για πραγματική η χώρα «σκοτώνει» τους πολίτες για να συντηρεί το κράτος πλεονάσματα. Αυτό, με βάση τη νέα συμφωνία, θα κρατήσει ως το 2021, μια κατάσταση που αποτυπώνεται στα χθεσινά στοιχεία της […]

newego_LARGE_t_1101_54520648

Σε μια στάσιμη οικονομία, που το 2018 θα έχει χάσει 29 δισ. λόγω της ύφεσης και χωρίς ένα σημάδι που να δίνει ελπίδα για πραγματική η χώρα «σκοτώνει» τους πολίτες για να συντηρεί το κράτος πλεονάσματα. Αυτό, με βάση τη νέα συμφωνία, θα κρατήσει ως το 2021, μια κατάσταση που αποτυπώνεται στα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Οικονομικών:

α)    Η ύφεση βαθαίνει και η οικονομία βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Στο α΄τρίμηνο του 2015 ο όγκος της Οικονομίας μετρήθηκε στα 46,323 δις. ευρώ. Το α΄τρίμηνο του 2016 ήταν το χειρότερο τουλάχιστον από το 2008 και μετά, πέφτοντας στα 45,994 δισ. ευρώ. Το α΄τρίμηνο φέτος έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού ήταν ακόμα χειρότερο και από το αντίστοιχο περσινό αφού μετρήθηκε στα 45,760 δισ. ευρώ (σε εποχικά διορθωμένα μεγέθη).

β) την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκάλυπτε ότι τον Απρίλιο άνοιξε «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στην είσπραξη δημοσίων εσόδων από επενδύσεις.  Έλλειψαν 411 εκατ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων  και 666 εκατ. ευρώ έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Έτσι τα καθαρά έσοδα είχαν υστέρηση 5% έναντι των στόχων. Ωστόσο η υπερφορολόγηση συνεχίζεται, με εμφανή σημάδια κόπωσης των εσόδων.

γ) το πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. (μικρότερο από τα 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι) προέκευψε στο τετράμηνο επειδή «πάγωσαν» κρατικές δαπάνες 1,728 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί . Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εχθές, ανήλθαν σε 16,442 δισ. ευρώ αντί για 18,170 δισ. ευρώ. Έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 1,735 δις ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά, σχολιάστηκαν από το Spiegel στην online εκδοχή:  

Με τίτλο «Η οικονομία της Ελλάδας ολισθαίνει στην ύφεση» γράφει: «Μόλις πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα πέτυχε συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πακέτο στήριξης. Τώρα ανακοινώνεται ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα» επισημαίνει το περιοδικό χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «πισωγύρισμα για την ελληνική κυβέρνηση».

VrpcGqHxCCn12oGnX3te

Ελβετικός Τύπος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση

Για το ίδιο θέμα η ελβετική εφημερίδα Handelszeitung δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση».

«Η Ελλάδα ελπίζει τώρα σε μια δυνατή τουριστική σεζόν. Ειδικοί εκτιμούν ότι η οικονομία θα επιστρέψει κατά το τρέχον εαρινό τρίμηνο σε τροχιά ανάπτυξης. Πολλοί τουρίστες αποφεύγουν τους μέχρι πρότινος δημοφιλείς προορισμούς, όπως ήταν η Τουρκία και η Αίγυπτος, φοβούμενοι επιθέσεις και την πολιτικά αβέβαιη κατάσταση, γεγονός από το οποίο επωφελείται η Ελλάδα». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι υπάρχει «Ελπίδα στον ορίζοντα» για την Ελλάδα.

Η δυσάρεστη έκπληξη που περιμένει πολλούς τουρίστες στην Ελλάδα τις ερχόμενες μέρες λόγω των απεργιών σχολιάζεται από την εφημερίδα Neue Ruhr Zeitung ως εξής: «Όποιος κάνει διακοπές στο Αιγαίο ταξιδεύει με τα πλοία από νησί σε νησί. Η απεργία των εργαζομένων στα πλοία μπορεί τώρα να ακυρώσει τα σχέδια πολλών για διακοπές. Νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, ουσιαστικά αποκόπτονται για 48 ώρες από τον έξω κόσμο».

epa04814592 A protester waves a Greek flag (background) in front of the parliament during a rally demanding that Greece remains in the Eurozone, in Athens, Greece, 22 June 2015. The Eurozone's 19 national leaders hold an emergency summit in Brussels to discuss the crisis. Fears are mounting that Greece is about to run out of money, with the country facing a 1.6-billion-euro IMF repayment deadline on June 30.  EPA/YANNIS KOLESIDIS

AP: Οι νέες περικοπές επεκτείνουν τη λιτότητα στην Ελλάδα για μία δεκαετία

«Οι βουλευτές στην Ελλάδα ξεκινούν μία τετραήμερη συζήτηση για το νέο πακέτο περικοπών στις δαπάνες που θα επεκτείνει τα χρόνια που Έλληνες έχουν ζήσει στη λιτότητα σε περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο τελευταίος γύρος μέτρων θα εισάγει περικοπές στις συντάξεις το 2019 και υψηλότερο φόρο εισοδήματος το 2020, με βάση τη συμφωνία με τους διεθνείς για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της διάσωσης».

Όπως τονίζει, το AP, τα δημοσιονομικά της χώρας υποστηρίζονται επί του παρόντος από μία τρίτη διαδοχική διάσωση, την οποία παρακολουθούν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι δραστικές περικοπές σημείωσαν αύξησαν το ποσοστά φτώχειας πάνω από 35%, με τον μέσο όρο της ΕΕ να είναι κάτω από το 24%» τονίζει το AP και καταλήγει ενημερώνοντας ότι η συζήτηση για νένα μέτρα λιτότητας θα ξεκινήσει στη Βουλή σήμερα Δευτέρα και πρόκειται να λήξει με ψηφοφορία αργά την Πέμπτη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις