Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup

Μπορεί να δείχνουν αισιοδοξία και να καταφεύγουν στο χιούμορ για να κατευνάσουν τα πνεύματα, ωστόσο στην κυβέρνηση η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο. Μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, το μόνο που θέλουν είναι να δουν το… αντάλλαγμα, που δεν είναι άλλο από το να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Λίγο πριν από τη συνεδρίαση […]

å 0Z ´ ý

Μπορεί να δείχνουν αισιοδοξία και να καταφεύγουν στο χιούμορ για να κατευνάσουν τα πνεύματα, ωστόσο στην κυβέρνηση η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο.

Μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, το μόνο που θέλουν είναι να δουν το… αντάλλαγμα, που δεν είναι άλλο από το να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, και οι δύο πλευρές τα έχουν βάλει κάτω και σχεδιάζουν τα αιτήματα τους.

Αύριο Κυριακή θα συνέλθει το Washington Group στο οποίο συμμετέχουν κορυφαία πρόσωπα της ελληνικής υπόθεσης από Ευρώπη και ΗΠΑ με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ για τη διατύπωση των δράσεων για το χρέος που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμφωνία.

Η συνεδρίαση αναμένεται αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες. Εκεί, μεταβαίνουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Στέλιος Παπαδόπουλος. Βέβαια οι προαναφερθέντες, δεν θα λάβουν μέρος στο Washington Group.

Ο κ. Παπαδόπουλος, είναι αυτός που χειρίστηκε παρασκηνιακά από το 2012 τις διαπραγματεύσεις και η παρουσία του αφήνει κάποιες ελπίδες να αιωρούνται.

Εντωμεταξύ, παρά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Άντι Μπαρ στο ΔΝΤ, αναλυτές εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στηρίζει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα αρχίσει την Δευτέρα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης, θα καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα περιγράφει την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους.

Η διατύπωση αυτή  θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.  Το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, από το 2018 ως και το 2022.

Η εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται αμέσως καθώς το ΔΝΤ θα πρέπει στη συνέχεια με βάση τις δικές του διαδικασίες να υποβάλει προς έγκριση στο εκτελεστικό του συμβούλιο τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.  Αν καθυστερήσει πολύ αυτή η διαδικασία τότε οι Ευρωπαίοι είναι πιθανό να δώσουν τον Ιούλιο στην Ελλάδα μια υπο-δόση της δόσης των 7 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα ομόλογα ύψους 3,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Αν οι δυο πλευρές δεν τα βρουν, η εναλλακτική είναι μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup μια βδομάδα αργότερα ή το αργότερο η επανάληψη της προσπάθειας για συμφωνία στο επόμενο προγραμματισμένο Εurogroup που θα γίνει στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις