Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Η Ναΐφ Τέχνη στην Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ναΐφ Τέχνη στην Ελλάδα

Η μοναδική ναΐφ τέχνη, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία αυθόρμητη τεχνική, που ξεχωρίζει για την απλοϊκότητα και τη φυσικότητά της, παρουσιάζεται στην έκθεση «Η Ναΐφ Τέχνη στην Ελλάδα», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων από 28 Μαΐου έως 24 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Το κοινό […]

355_simpliroma_3

Η μοναδική ναΐφ τέχνη, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία αυθόρμητη τεχνική, που ξεχωρίζει για την απλοϊκότητα και τη φυσικότητά της, παρουσιάζεται στην έκθεση «Η Ναΐφ Τέχνη στην Ελλάδα», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων από 28 Μαΐου έως 24 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Το κοινό που θα επισκεφτεί την έκθεση θα απολαύσει 50 περίπου έργα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών, τα οποία προέρχονται από τη Συλλογή  των Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή. Το θέμα τους εστιάζεται στην ελληνική ιστορία και παράδοση, τη μυθολογία, τα ήθη και έθιμα της χώρας μας, απεικονίζοντας στιγμιότυπα από τη ζωή στην ύπαιθρο και την πόλη. Επίκεντρο της παρουσίασης  θα αποτελέσουν έργα με σκηνές από την καθημερινή ζωή της Αθήνας του 19ου & 20ου αιώνα με φόντο τις γειτονιές της γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης, ενώ μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και πίνακες της Έρσης Χατζημιχάλη (κόρη της Αγγελική Χατζημιχάλη).

Η έκθεση αναπτύσσεται  σε δύο κύριες θεματικές ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει έργα σχετικά με τη ζωή της υπαίθρου, τα οποία συνδιαλέγονται στον χώρο με φορεσιές και αντικείμενα του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού, ενώ η δεύτερη από το αστικό και νησιωτικό περιβάλλον της Ελλάδας. Στόχος είναι η προσέγγιση της καλλιτεχνικής έκφρασης των ναΐφ ζωγράφων, η οποία πηγάζει από την αυθόρμητη διάθεση αποτύπωσης θεμάτων, που αντικατοπτρίζουν  τον συλλογικό τρόπο έκφρασης και αντίληψης της ζωής τόσο σε καθημερινό πρακτικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Η έκθεση αποσκοπεί στη δημιουργία μιας διαλεκτικής σχέσης με το παρόν και η αναζήτηση μιας χαμένης μνήμης, ενός κρίκου συνοχής και σύνδεσης των ανθρώπων μεταξύ τους, αλλά και σύνδεσης των ανθρώπων με την ύπαιθρο φύση. Η πρόκληση νοσταλγίας και συναισθημάτων, το άγγιγμα της ελληνικής ψυχής. Η προσέγγιση «αυθεντικών ζωγράφων μιας τρυφερής και καθάριας Ελλάδας», όπως τους χαρακτηρίζει και η Αγγελική Χατζημιχάλη.

Την έκθεση επιμελείται η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Κυριακή 28 Μαΐου στις 7μ.μ. και θα πλαισιωθούν από ζωντανή μουσική με τραγούδια της Παλιάς Αθήνας, που θα ερμηνεύσουν οι Αντιγόνη Πενέζη (φωνή και κιθάρα),Νίκος Σουλιώτης (φωνή και κρουστά) και Κώστας Μπιλίσης (φωνή και πιάνο).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»:

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

Τηλ. 210-3243987, 210-3243972

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00 – 19:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00 – 14:00

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις