«Η σαφήνεια στα μέτρα για το ελληνικό χρέος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την Ελλάδα που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη. Μάλιστα έκανε με κάθε τρόπο σαφές […]
«Η σαφήνεια στα μέτρα για το ελληνικό χρέος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την Ελλάδα που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη.
Μάλιστα έκανε με κάθε τρόπο σαφές πως η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις και «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη».
«Η εξάλειψη της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, και υπεύθυνος για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος.
«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου».
«Ωστόσο, με το να υπάρχει αρκετή σαφήνεια σήμερα στα μέτρα θα βοηθήσει να έρθουν νωρίτερα πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια κοινότητα στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επανέλθει στο μονοπάτι της ομαλότητας και σταθερότητας».
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Μετά τον Μπενουά Κερέ τον λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε πως η ελληνική πλευρά τήρησε την συμφωνία, ενώ οι δανειστές δεν έφεραν στο τραπέζι με τη σειρά τους στο τελευταίο Eurogroup, το θέμα του χρέους.
Μάλιστα πέταξε τα βέλη του σε Ολλανδία και Γερμανία που χαρακτηρίζουν το ΔΝΤ θαυμάσιο οργανισμό, που όμως δεν είναι σαφής για το ελληνικό ζήτημα.
«Νιώθω σαν τον προπονητής ποδοσφαίρου που ετοιμάζω την ομάδα μου χωρίς κανείς να μου λέει πού είναι τα δοκάρια» .
«Όταν ανέλαβα το 1/5 των πολιτών μου έλεγε συγχαρητήρια και τα 4/5 συλλυπητήρια. Τον Ιούνιο ελπίζω αυτή η αναλογία να έχει αλλάξει», κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.