Στα ίδια και στα ίδια βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τη βαλίτσα που κουβαλά το χρέος να πηγαίνει από ημερομηνία σε ημερομηνία, μήπως και βρεθεί η χρυσή τομή. Οι δανειστές με το Βερολίνο δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στη «συνεννόηση» και η 15η του Ιούνη πιθανόν δεν θα φέρει καλά νέα.
Όπως όλα δείχνουν, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς να δώσει την αναγκαία δόση, ενώ την ίδια ώρα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός.
Ο Σόιμπλε από την άλλη πλευρά είναι αμετακίνητος και ρίχνει τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας συνεχώς να καταστήσει σαφές πως η πρόταση που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, είναι και η τελική.
Στον Μακρόν το βλέμμα του Τσίπρα
Η συμβιβαστική πρόταση που έβαλε στο τραπέζι το Παρίσι, λέει πως αν η Ελλάδα καταφέρει ρυθμούς ανάπτυξης 2,4% ετησίως και πρωτογενή πλεονάσματα 4% επί 5 χρόνια τότε δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση και θα πληρώνει κανονικά τα χρέη της.
Από την άλλη αν η κατάσταση στην οικονομία εξελιχθεί χειρότερα, θα προβλέπεται από τώρα η δέσμευση των ευρωπαίων δανειστών για επιμήκυνση των πληρωμών για το χρέος.
Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, όπου θα πρέπει να επικυρωθεί πως η αξιολόγηση έκλεισε και η δόση έρχεται, ενώ στις 8 ή 9 του ίδιου μήνα το EWG θα συνεδριάσει και η Ελλάδα θα λάβει το μήνυμα για το αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να πάνε παρακάτω από το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την Πέμπτη της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, την πιο κρίσιμη ημέρα για τη χώρα, μτά τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκεται ήδη η πρόταση του ESM για 15ετή επιμήκυνση κάποιων δανείων της ευρωζώνης, κάτι που κρίθηκε ανεπαρκές από το ΔΝΤ.
Έτσι, και αν ακόμα συμμετάσχει, δεν θα δώσει χρήματα παρά στο τέλος του προγράμματος το 2018.
Αυτό που τρομάζει την ελληνική αποστολή και δεν είναι καθόλου απίθανο, είναι οι απαιτήσεις για πλεονάσματα να συνοδεύονται από λόγοι συμπόνιας και στήριξης για την Ελλάδα, ακριβώς όπως κάνει ο Σόιμπλε.
Αν όλα πάνε στραβά, η κυβέρνηση προσβλέπει και στην Πέμπτη 22 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.