Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι διακόπτουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το πώς υποστηρίζει την τρομοκρατία. Μια κίνηση βαρύνουσας σημασίας, με κατηγορίες εις βάρος του Κατάρ πως υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν και τους μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν. Τα […]
Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι διακόπτουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το πώς υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Μια κίνηση βαρύνουσας σημασίας, με κατηγορίες εις βάρος του Κατάρ πως υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν και τους μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.
Τα τρία κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους, σε μια αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα.
«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Ισλαμικού Κράτους και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Bahrain is gone.
Now KSA is gone too from Qatar's allies. Qatar has isolated itself. https://t.co/dkTESOTkVX— 𝐀𝐧𝐭𝐡𝐨𝐧𝐲 𝐀𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐃𝐮 𝐁𝐮𝐢𝐬𝐬𝐨𝐧♔☀️🦚 (@StoicViper) June 5, 2017
Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».
Το Ριάντ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του και κλείνει τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορά του με το Κατάρ για να «προστατεύσει την εθνική ασφάλειά του από τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».
«Η Σαουδική Αραβία έλαβε αυτό το αποφασιστικό μέτρο εξαιτίας σοβαρών καταχρήσεων εκ μέρους των αρχών της Ντόχα σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να υποκινήσουν την ανυπακοή και να βλάψουν την κυριαρχία της», δήλωσε ένας σαουδάραβας αξιωματούχος.
«Το Κατάρ υποδέχεται διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, όπως η αδελφότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Νταές, το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους και η Αλ-Κάιντα», κατήγγειλε.
Η αντίδραση του Κατάρ
Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση των χωρών να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του.
«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.
Το Κατάρ «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτύχουν οι απόπειρες να πληγούν ο πληθυσμός του και η οικονομία του», διευκρινίζει το υπουργείο.
Το μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να επιχειρήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να παραμείνουν ενωμένες, μετά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ.
«Βεβαίως θα ενθαρρύναμε τα μέρη να καθίσουν και να μιλήσουν γι’ αυτές τις διαφορές», δήλωσε ο Τίλερσον, σημειώνοντας πως:
Αν έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν, πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να παραμείνει ενωμένο το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.