To ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως η Ελλάδα δεν θα δει ούτε ευρώ, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα μείνει, όμως μια πραγματική καταβολή χρημάτων θα εξακολουθεί να συνδέεται με την αποδοχή της ελάφρυνσης του χρέους. Ταμείο και Ευρωπαίοι αναμένεται να προσφέρουν […]
To ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως η Ελλάδα δεν θα δει ούτε ευρώ, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα μείνει, όμως μια πραγματική καταβολή χρημάτων θα εξακολουθεί να συνδέεται με την αποδοχή της ελάφρυνσης του χρέους.
Ταμείο και Ευρωπαίοι αναμένεται να προσφέρουν στις ελληνικές αρχές μια συμφωνία που θα προβλέπει ότι η δόση των 7,5 δις θα μπορέσει να εκταμιευθεί πριν την 1η Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο Π. Τόμσεν και η Κρ. Λαγκάρντ «θα καταθέσουν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αίτημα για σύναψη χρηματοδοτικού προγράμματος με την Ελλάδα», ύψους ως 5 δις και με διάρκεια 18 ή 24 μηνών.
Στη διάσκεψη του Εuro Working Group το Ταμείο θα επιμείνει πως θα δώσει χρήματα μετά το καλοκαίρι του 2018, όταν θα επικυρωθούν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση θα λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει ετοιμάσει για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης, για την υποστήριξη της εξόδου στις αγορές.
Στην βάση των αποφάσεων που συνεχίζουν και ισχύουν (Eurogroup 25 Μαΐου 2016) το δεύτερο από τα τρία στάδια της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα εκτελεστεί μόνο με την επιτυχή ολοκλήρωση του
Σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάθρωσης, ο ESM έχει εξαντλήσει τα πιθανά σενάρια, με βάση τα οποία το ελληνικό χρέος θα απομειωθεί κατά άλλες 20 μονάδες μέχρι τη λήξη του.
Ωστόσο η διαφωνία με το ΔΝΤ για το ύψος της ανάπτυξης παραμένει. Το ΔΝΤ επιμένει σε ανάπτυξη 1% ως το 2060 και η ΕΕ δεν κατεβαίνει κάτω από το 1,8% με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 και 2 μονάδων του ΑΕΠ – κάτι που δε θεωρείται ανέφικτο.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE με ομόλογα 3,6 δις είναι αποκλειστικά θέμα του ΔΣ της EKT και δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup.
Σε σχέση με την ίδια την Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές δεν μετέχουν στις συζητήσεις για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη θέση της χώρας ολοκληρώνοντας και τα τελευταία προαπαιτούμενα.
Η κυβέρνηση θα ερωτηθεί στο Eurogroup αν αποδέχεται τη λύση, είτε αυτή έχει βελτιωθεί ή όχι. Η μέγιστη βελτίωση μπορεί να αναμένεται είναι το πρόγραμμα του ΔΝΤ να γίνει 18 μηνών και όχι 24.
Μέσα σε αυτό το τρομακτικό σκηνικό η Κομισιόν και οι Γάλλοι αναζητούν τρόπους ώστε να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα και η Ελλάδα να επιστρέψει κάποια στιγμή στις αγορές. Αυτό που μένει, είναι να δείξουν παρόμοια υποστήριξη όλες οι πλευρές, στο Eurogrouop της 15ης Ιουνίου.