Παγωμάρα επικρατεί στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, καθώς τρέχει να κλείσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022 ήρθε να φέρει κι άλλη γκρίνια, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δέχεται τις περισσότερες αντιδράσεις των βουλευτών. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης διαβεβαίωσε […]
Παγωμάρα επικρατεί στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, καθώς τρέχει να κλείσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022 ήρθε να φέρει κι άλλη γκρίνια, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δέχεται τις περισσότερες αντιδράσεις των βουλευτών.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης διαβεβαίωσε στο χθεσινό EWG, ότι όλα θα είναι έτοιμα έως τις 15 Ιουνίου
«Αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με τους ευρωπαίους για το χρέος, το Ταμείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει αυτή τη συνταγή της κατ’αρχήν αποδοχής του προγράμματος στην Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση» δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως στις Βρυξέλλες παρούσα θα είναι και η Κριστίν Λαγκάρντ, γεγονός που προσφέρει λίγη αισιοδοξία για την πραγματοποίηση της πολυπόθητης συμφωνίας.
Ερωτηθείς αν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ αυτό το μοντέλο σε ανεπτυγμένη χώρα, ο Ράις δεν απάντησε ευθέως αλλά τόνισε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1980 και έφερε ως παραδείγματα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Από την πλευρά της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι σε μια βδομάδα το Eurogroup θα πρέπει να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας η Αθήνα διεκδικεί να είναι πλέον των 9 δισ. ευρώ: «Πρέπει να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση γιατί αυτή συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ήδη έχει αρχίσει να επιδρά αρνητικά στην ελληνική οικονομία και δεν υπάρχει αντικειμενική βάση για να συμβαίνει αυτό».
Στο γνωστό μοτίβο και ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, που επιβεβαιώνει το σενάριο συμμετοχής του Ταμείου, χωρίς όμως χρήματα.
«Το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να προβεί σε εκταμιεύσεις χρημάτων εάν δεν έχει προηγηθεί μια κοινή έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Πάντα αισιόδοξος, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τα έβαλε με τους σκληρούς δανειστές: «Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα πρέπει να παίζουν με τη φωτιά. Η Ελλάδα φθάνει στα όρια του τι μπορεί να αποδεχτεί μια κοινωνία».
Το πακέτο των τροπολογιών περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συντάξεις, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.