Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Επιμένει ο Ρέγκλινγκ: “Η κυβέρνηση πήγε πίσω την Ελλάδα το 2015”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επιμένει ο Ρέγκλινγκ: “Η κυβέρνηση πήγε πίσω την Ελλάδα το 2015”

Επιμένει στη θέση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έκανε πολλά λάθη το 2015 που κράτησαν την Ελλάδα στην κρίση μέχρι τώρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτή τη φορά, μίλησε στο περιοδικό The Banker Magazine, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση το 2015 είχε τη λαϊκή εντολή να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό» από ό,τι γινόταν μέχρι […]

klaous-regklingk-ksexaste-to-onomastiko-kourema-xreous.w_hr

Επιμένει στη θέση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έκανε πολλά λάθη το 2015 που κράτησαν την Ελλάδα στην κρίση μέχρι τώρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αυτή τη φορά, μίλησε στο περιοδικό The Banker Magazine, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση το 2015 είχε τη λαϊκή εντολή να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό» από ό,τι γινόταν μέχρι το 2014. «Αυτό αποδείχθηκε δαπανηρό και πήγε πίσω την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι ήταν σε καλή κατάσταση το 2014».

Όπως λέει ο επικεφαλής του ΕSM, από τα μέσα του 2014 φαινόταν πως η Ελλάδα οδεύει προς μία καλύτερη κατάσταση, μέχρι που τα λάθη του 2015 χάλασαν την… φόρα.

«Είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, η ανεργία είχε μειωθεί κατά 2 μονάδες και είχε εκδώσει δύο ομόλογα. Αλλά ενώ εμείς ως οικονομολόγοι μπορούσαμε να το δούμε αυτό στα νούμερα, το εκλογικό σύστημα δεν είχε την ίδια γνώμη. Και αυτό δεν είναι έκπλήξη γιατί παίρνει χρόνο τα μακροοικονομικά στοιχεία να γίνουν ορατά στους πολίτες» εξηγεί ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία προσαρμογής με το δεύτερο πρόγραμμα αλλά αυτή η διακοπή προκάλεσε την ανάγκη για περισσότερο χρόνο και χρήματα».

Αν η Ελλάδα, προσθέτει, συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τότε μπορεί να μπει ένα τέλος στο πρόγραμμα το 2018 και η χώρα να βγει στις αγορές.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι το σχόλιο του για αυτό που ευθύνεται για την ελληνική κρίση. Όπως λέει, δεν φταίνε οι τράπεζες αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και το χρέος.

«Όταν εγκρίθηκε το τρίτο Μνημόνιο ύψους 86 δισ. ευρώ η υπόθεση ήταν ότι οι τράπεζες θα χρειάζονταν 25 δισ. ευρώ αλλά μετά από αξιολόγηση από τον Μηχανισμό Ελέγχου αποδείχθηκε ότι χρειάζονται μόνο 5,5 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις