Στο Λουξεμβούργο ενόψει του αυριανού Eurogroup μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ένα σχεδόν εχθρικό κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. H κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως η αποδοχή από το αυριανό Eurogroup της ελληνικής πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, μπορεί να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των θεσμών. […]
Στο Λουξεμβούργο ενόψει του αυριανού Eurogroup μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ένα σχεδόν εχθρικό κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
H κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως η αποδοχή από το αυριανό Eurogroup της ελληνικής πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, μπορεί να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των θεσμών.
Στο υπουργικό συμβούλιο χθες, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως εάν δεν επιτευχθεί λύση και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμείνουν σε μια πρόταση για το χρέος παρόμοια με αυτή του Μαΐου, η Ελλάδα δεν θα την αποδεχθεί και θα προσφύγει στη Σύνοδο Κορυφής.
«Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαΐου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο πρωθυπουργός.
Οι θεσμοί από την άλλη, είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες πως «είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα την Πέμπτη. Θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα το δείτε».
Παρόλα αυτά, μετά το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού πως η λύση δεν θα γίνει αποδεκτή αν θυμίζει αυτή του Μαΐου, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, μίλησε με σκληρό τρόπο.
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό των Οικονομικών του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο. Είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει μεταδοτικότητα προς τους διαπραγματευτικούς του εταίρους» είπε αρχικά και έριξε στη συνέχεια νέα «βόμβα».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει να τηλεφωνεί όλη την ώρα και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: ‘‘Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών’’».
Τον ρόλο του «δικηγόρου», πήρε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που απάντησε:
«Ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε μπορεί να δώσει θετική λύση για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει με έμφαση: «Το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι προφανώς μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός»!
«Πρέπει να αποδραματοποιηθεί η κατάσταση. Λύση θα υπάρξει, η λύση θα είναι θετική. Τώρα το φόρουμ εντός του οποίου θα βρεθεί η λύση δεν είναι αναγκαίο να είναι το Eurogroup» σημείωσε και διαμήνυσε ότι «εφόσον το Eurogroup δεν μπορέσει να αρθεί στο ύψος της περίστασης, θα πρέπει οι ηγέτες, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το επόμενο βήμα της Ευρώπης».
Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πιθανότατα «θετικό αποτέλεσμα» για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών-συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Το «πακέτο» αυτό μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα κυμανθεί από 7 δισ. ευρώ έως 11 δισ. ευρώ.