Έκλεισε επιτέλους η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, κλείνοντας παράλληλα κι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που δεν εξασφαλίζει όμως ανάσες για την καθημερινότητα των Ελλήνων. Η δόση θα φτάσει στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 ετών. […]
Έκλεισε επιτέλους η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, κλείνοντας παράλληλα κι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που δεν εξασφαλίζει όμως ανάσες για την καθημερινότητα των Ελλήνων.
Η δόση θα φτάσει στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 ετών.
Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, υπήρξε «ομοφωνία στο Eurogroup για Ελλάδα».
Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο.
https://twitter.com/EEAthina/status/875425622281117696
Αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι Ευρωπαίοι δεν αλλάζουν στάση και επιμένουν πως αυτά θα θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα ενεργοποιηθούν «αν χρειαστεί».
Συμφωνία για τη δόση στο #Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαμορφώνεται στα 8,5 δις ευρω. pic.twitter.com/dMO9SEUZ2P
— Thanasis Koukakis (@nasoskook) June 15, 2017
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι κάθετος σε αυτό, με την ελληνικό κυβέρνηση να φεύγει πάλι απογοητευμένη.
Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, που συνοδεύεται από την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
“Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπουμ. Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας”.
Για το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων».
«Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια».
Παράλληλα, όπως είπε, «συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης, αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος».
Δηλώσεις Κλάους Ρέγκλινγκ
Τα επόμενα βήματα είναι:
– Η δόση θα είναι 8,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι αποπληρωμές χρέους αλλά και κάποιες ανάγκες που έχει η χώρα το επόμενο τρίμηνο.
– Αρχές Ιουλίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης
Μοσκοβισί: Πρόκειται για μια σπουδαία συμφωνία
Μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, με την οποία γυρίζει σελίδα η Ελλάδα, τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι μία συμφωνία πραγματικά σπουδαία για την Ελλάδα κα πρέπει να αναγνωρίσουμε το θάρρος που επέδειξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ελληνική κυβέρνηση.
Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμέυσεις της.
Σχόλιο Παπαδημούλη:
"Λευκός καπνός" από το #Eurogroup, με βελτίωση του πακέτου της 22/5. Τώρα δουλειά για ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας κ τέλος της επιτροπείας.
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) June 15, 2017
Τweet του Νίκου Παππά
Τα πρωτοσέλιδα είναι από τώρα έτοιμα. Αν κλείσει συμφωνία "Τα έδωσαν όλα, δε πήραν τίποτα." Αν δε κλείσει "Καταστρέφεται η χώρα κλπ κλπ."
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) June 15, 2017
Wolfgang Schaeuble and @tsakalotos exchanging compliments before the #Eurogroup pic.twitter.com/KsV3bMpMFz
— Thanasis Koukakis (@nasoskook) June 15, 2017