Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συμφωνία δείχνει το EuroWorking Group: Προτάσεις Σόιμπλε και εξευτελιστικές απαιτήσεις (video)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία δείχνει το EuroWorking Group: Προτάσεις Σόιμπλε και εξευτελιστικές απαιτήσεις (video)

  Συμφωνία με ενστάσεις είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και δίνει μια πρώτη γεύση από όσα θα ακολουθήσουν. Συμφωνα με πληροφορίες της ΑlphaFreePress, υιοθετήθηκε η πρόταση Σόιμπλε και δεχθήκαμε την πληρωμη της δόσης 6 δις ευρω και την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης 3 δις. Αρκετές υποσχέσεις για ρύθμιση […]

 ntaisel1

Συμφωνία με ενστάσεις είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και δίνει μια πρώτη γεύση από όσα θα ακολουθήσουν.

Συμφωνα με πληροφορίες της ΑlphaFreePress, υιοθετήθηκε η πρόταση Σόιμπλε και δεχθήκαμε την πληρωμη της δόσης 6 δις ευρω και την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης 3 δις.

Αρκετές υποσχέσεις για ρύθμιση χρέους μετά το 18 αλλά και αμυδρές ελπίδες για ένταξη στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί μεγάλη αίσθηση είναι το αίτημα που τέθηκε στην ελληνική πλευρά, να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά καιρούς εναντίον του για τα στατιστικά στοιχεία του 2010.

Οι κατηγορίες αφορούν τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, ενώ ότι στο τέλος Μαΐου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με νέο του βούλευμα να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Γεωργίου.

Η δεύτερη ένσταση αφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όσο για το επίμαχο θέμα του χρέους υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη, ενώ έγινε αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Ωστόσο τίποτε από αυτά δεν ανοίγει τον δρόμο για εκταμίευση της δόσης και ένταξη της χώρας στο QE.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο, ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος.

«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018» επανέλαβε.

Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Πιερ Μοσκοβισί: Δυνατή και αναγκαία η συμφωνία για την Ελλάδα

Υποστηρικτής της Ελλάδος, ο Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, χαρακτήρισε αναγκαία την συμφωνία.

«Μια συμφωνία σήμερα δεν είναι μόνο δυνατή, είναι απαραίτητη».

«Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου, το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία».

Υψηλά αξιώματα και διπλωμάτες  δήλωσαν πως είναι πιθανό οι δυο πλευρές να δώσουν τα χέρια, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, που μπορεί να κρατήσει ως αργά τη νύχτα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις