Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ανείπωτη τραγωδία στην Πορτογαλία: 62 οι νεκροί- Εικόνες απόλυτης καταστροφής
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ανείπωτη τραγωδία στην Πορτογαλία: 62 οι νεκροί- Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε χθες στην Πορτογαλία, όταν δασική πυρκαγιά έπληξε την περιοχή Λεϊρία. Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 59 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών Ζόρζε Γκόμες. Ο αριθμός των νεκρών όλο ανεβαίνει. Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν από τις 15:00 τοπική […]

portugal_2

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε χθες στην Πορτογαλία, όταν δασική πυρκαγιά έπληξε την περιοχή Λεϊρία.

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 59 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών Ζόρζε Γκόμες.

Ο αριθμός των νεκρών όλο ανεβαίνει.

Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας, στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, της περιοχής Λεϊρία.

portugal_3

Τρεις άνθρωποι πέθαναν από εισπνοή καπνού κι άλλοι 18 βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στα τέσσερα αυτοκίνητα με τα οποία ταξίδευαν στην εθνική οδό που συνδέει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με το Καστανιέιρα ντε Πέρα

«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια» σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μετέβη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, κοντά στη Λισαβόνα.

port3 (1) port1

Ο Αντόνιο Κόστα διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια των τόσων πύρινων μετώπων, ενώ υποσχέθηκε ότι ο Αρχές θα συνδράμουν στην ανακούφιση των πληγέντων.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και 160 οχήματα συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Δύο αεροσκάφη Canadair στάλθηκαν σήμερα το πρωί από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των Πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες.

fire1 (1)

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα.

Πολλά χωριά επλήγησαν από τη φωτιά. Η έκταση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή πλήρως.

ppa

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε αμέσως τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».

portugal_fire7 portugal_fire8

Η Πορτογαλία επλήγη χθες Σάββατο από ένα κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν επίσης ισχυροί άνεμοι κατά τόπους.

Σχεδόν εξήντα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε όλη την Πορτογαλία.

v2Ovyu76Iq8fWFeoYekt portugal_fire5

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters είναι σοκαριστικές. Δείχνουν πτώματα στους δρόμους, απομεινάρια από αυτοκίνητα, απόλυτη καταστροφή…

portugal_fire1 pornees3 portogalia_fwtianees2 portu6 portu5 portu4 portu3 portu2 portu1

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον ομολογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στη δοκιμασία που περνά η χώρα.

Aλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην Πορτογαλία για την τεράστια δοκιμασία, υποσχόμενος βοήθεια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζει την συμπαράσταση του μέσω Twitter.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις