Την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2017 ή τον επόμενο χρόνο, αν συνεχιστεί με επιτυχία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ωστόσο, έδωσε μεγάλη βάση στην ανάγκη «ιδιοκτησίας» του ελληνικού προγράμματος από το σύνολο της κυβέρνησης και του Δημοσίου τομέα. Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής του […]
Την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2017 ή τον επόμενο χρόνο, αν συνεχιστεί με επιτυχία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ωστόσο, έδωσε μεγάλη βάση στην ανάγκη «ιδιοκτησίας» του ελληνικού προγράμματος από το σύνολο της κυβέρνησης και του Δημοσίου τομέα.
Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την απόφαση του Eurogroup καθώς ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ειδικότερα για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία, στην οποία το Ταμείο θα συμμετάσχει με ένα πρόγραμμα επί της αρχής, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν διαχωρίζει την πολιτική του σε αναπτυσσόμενες και πιο ώριμες οικονομίες.
Για το ζήτημα του χρέους, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι σημαντικό οι Έλληνες να καταλάβουν πως υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Eurogroup κι ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει.
Απαντώντας σε ερώτηση για το “τι σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ιδιοκτησία του προγράμματος;”, ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο να στηρίζουν το πρόγραμμα.
«Κι αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως …κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα, τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να γίνει μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το 2018.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ύπαρξης ενός Υπουργού Οικονομικών στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του ΕSM δήλωσε ότι πρώτα θα πρέπει να καθοριστούν τα καθήκοντα που θα έχει, όπως και να υπάρξει ένας προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη διαφορετικός από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Την ίδια θέση είχε πάρει και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ λέγοντας ότι το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα μπει στο τραπέζι το 2018.