Αν και…περιμέναμε πώς και πώς τα τεράστια δώρα που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών, ως δέλεαρ για να προτιμούμε τις συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα, τώρα θα αρκεστούμε σε μηνιαίες κληρώσεις, όπου ο καθένας θα μπορεί να κερδίσει χρηματικά ποσά. Λόγω του μνημονίου, οι αρμόδιοι βιάζονται να μαζέψουν χρήματα και έτσι το μέτρο ξεκινά άμεσα, […]
Αν και…περιμέναμε πώς και πώς τα τεράστια δώρα που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών, ως δέλεαρ για να προτιμούμε τις συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα, τώρα θα αρκεστούμε σε μηνιαίες κληρώσεις, όπου ο καθένας θα μπορεί να κερδίσει χρηματικά ποσά.
Λόγω του μνημονίου, οι αρμόδιοι βιάζονται να μαζέψουν χρήματα και έτσι το μέτρο ξεκινά άμεσα, με πολλές αλλαγές να γίνονται έστω και τελευταία στιγμή.
Όπως προβλέπεται, τα στοιχεία των συναλλαγών μέσω μηχανημάτων POS θα συγκεντρώνονται και θα αποστέλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπου θα γίνεται η κλήρωση.
Θα εξαιρούνται από την κλήρωση όλες οι συναλλαγές μέσω e-banking.
Το αρχικό σενάριο λέει ότι θα βγαίνουν από την κλήρωση 1.000 κωδικοί που θα αντιστοιχούν σε 1.000 συναλλαγές κάθε μήνα, έτσι ώστε να καλύπτεται το ετήσιο προβλεπόμενο κονδύλι των 12 εκατ. ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει τις συναλλαγές αυτές θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ τα οποία πιστώνονται άμεσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το συνολικό ποσό που προϋπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών για τις κληρώσεις αυτές είναι 12.000 ευρώ τον χρόνο.
Οι αρχικές σκέψεις ήταν να γίνονται οι κληρώσεις ακόμα κι επί τόπου, την ώρα της συναλλαγής και οι τυχεροί θα κέρδιζαν την αξία της αγοράς στο πολλαπλάσιο (μάλλον 3πλάσιο) με ένα συγκεκριμένο πλαφόν. Το έπαθλο δεν θα ήταν, όμως, μετρητά αλλά πόντοι, που θα πιστώνονταν στις κάρτες των φορολογούμενων και θα μπορούσαν να τους εξαργυρώσουν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο.
Αυτό εντέλει πάγωσε, εξαιτίας πολλών τεχνικών προβλημάτων.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα αντιμετωπίζει η εφορία αυτά τα χρηματικά έπαθλα, αν ο νικητής είναι οφειλέτης. Η διάταξη δεν ξεκαθαρίζει πως το δώρο δεν μπορεί να κατασχεθεί, οπότε είναι δεδομένο πως θα συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του φορολογούμενου.
Να σημειωθεί πάντως πως έχει φανεί να «πιάνει» αυτό το μέτρο, με πρώτα παραδείγματα της Μάλτας και της Πορτογαλίας όπου οι κληρώσεις με μπόνους για τους φορολογουμένους αύξησαν τα έσοδα κατά 1,6 δισεκατομμύρια!