Στους τρόπους που μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία έδωσε έμφαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με αντιπροσωπεία της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η απόφαση του Eurogroup αποτελεί σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια για έξοδο στις αγορές και την προσέλκυση επενδύσεων. […]
Στους τρόπους που μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία έδωσε έμφαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με αντιπροσωπεία της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η απόφαση του Eurogroup αποτελεί σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια για έξοδο στις αγορές και την προσέλκυση επενδύσεων.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2017, καθώς και την αισιοδοξία του ότι αυτός θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη, ενώ υπογράμμισε ότι τώρα που έφυγε η αβεβαιότητα, επικρατεί στους επενδυτές θετικό κλίμα, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος στις συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό που έχει σημασία τώρα, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, είναι να ανασάνουν τα μεσαία στρώματα που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο.
Από την άλλη, η δήλωση Ντράγκι που ξεκόβει τη συζήτηση για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση πάγωσε το Μαξίμου.
Βέβαια είναι γνωστό πως η χώρα δεν μπορεί να στηριχθεί στο QE για είσοδο στις αγορές καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά από τη Συνθήκη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αξιωματούχοι των κρατών μελών έλεγαν σε κάθε περίσταση ότι “το να μπει η Ελλάδα στο QE για 3 δις ευρώ ώστε να εκδώσει η κυβέρνηση ομόλογα που αμέσως μετά θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες με λεφτά της ΕΚΤ, αποτελεί άμεση νομισματική μεταβίβαση – οτιδήποτε άλλο είναι ανέκδοτο”.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, σύμφωνα με επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, εξηγεί ότι δεν έχει αρκετά στοιχεία για να συντάξει DSA και ως εκ τούτου η Ελλάδα πρέπει να περιμένει, ώσπου να τελειώσει η συζήτηση ΕΕ- ΔΝΤ, για το χρέος, κάτι που πολλοί εκτιμούν πως μπορεί να μη γίνει και ποτέ.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζει την απόφαση του eurogroup “ένα καλό βήμα για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους”, σημειώνει πρέπει να μεσολαβήσουν της όποιας απόφασης, επαρκέστερα και ολοκληρωμένα στοιχεία με την ολοκλήρωση του διαλόγου ΔΝΤ και EE για την απόδοση των δημοσίων οικονομικών μεγεθών της χώρας και την αντίστοιχη εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης χρέους, που με απόφαση του eurogroup θα συμβεί στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.
Κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο QE ως τότε.