ΣτΕ: Έκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις- “Συναγερμός” στο ΥΠΟΚ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΣτΕ: Έκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις- “Συναγερμός” στο ΥΠΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις έκλεισαν μετά την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές. Όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι που έγιναν πλέον της πενταετίας τινάζονται στον αέρα, ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα που προσδοκούσε η Κυβέρνηση […]

28.06.2017 | 08:22

Εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις έκλεισαν μετά την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές.

Όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι που έγιναν πλέον της πενταετίας τινάζονται στον αέρα, ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα που προσδοκούσε η Κυβέρνηση από τους ελέγχους αυτούς πέφτουν στο κενό.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ’ αριθμ. 1738/2017 απόφασή της, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Κωνσταντίνο Νικολάου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η συνεχείς παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας καταγράφουν στην απόφασή τους το πώς πρέπει να προσδιορίζεται η παραγραφή προκειμένου να σταματήσουν οι αλλεπάλληλες παρατάσεις μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων λίγο πριν από το χρόνο λήξης της προηγούμενης παραγραφής.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι με βάση τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας «η παραγραφή πρέπει να έχει  εύλογη διάρκεια ενόψει μάλιστα του ότι πλέον διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχου τόσο λόγω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων ελέγχου όσο και λόγω του γεγονότος ότι πολλά δεδομένα που αφορούν την πάσης φύσεως οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων εισάγονται στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, χωρίς να χρειάζονται καμία ενέργεια εκ μέρους των φορολογουμένων, έτσι δεν δικαιολογείται   ο καθορισμός μακρού χρόνου παραγραφής πέραν των χρονικών ορίων που όριζαν οι προισχύουσες διατάξεις, σε χρόνο κατά τον οποίο η φορολογική διοίκηση  δεν διέθετε  τα εργαλεία αυτά».

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι «η ταχύτητα των εξελίξεων σε όλους τους τομείς μεταξύ των οποίων και ο οικονομικός και ο επιχειρηματικός επιβάλλει προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος την ταχύτητα κατά το δυνατόν εκκαθάρισης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, προκειμένου να προγραμματίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα, να γνωρίζουν τις οφειλές τους επικαίρως και κατά τακτά και σχετικώς μικρά χρονικά διαστήματα διότι η συσσώρευση των οφειλών  πολλών ετών, λόγω μη της παρόδου μακρού χρόνου  διενέργειας ελέγχου για περισσότερα έτη και εκδόσεως των σχετικών καταλογιστικών  πράξεων  και η αξίωση συγχρόνου καταβολής αυτών, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα».

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι «οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων αντίκειται στην αρχή της ασφάλειας δικαίου διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος γιατί παρατείνουν την προθεσμία παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου αναγομένων σε ημερολογικά έτη προγενέστερα του προηγουμένου της δημοσίευσης των σχετικών νόμων ετών».

Με πιο απλά λόγια, η υπερ-συσσώρευση παλαιών υποθέσεων δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνον στους πολίτες, αλλά και στον φοροελεγκτικό μηχανισμό που θεωρώντας πως θα δοθεί νέα παράταση δεν βιάζεται να ολοκληρώσει εγκαίρως τους απαραίτητους ελέγχους.

Το υπουργείο Οικονομικών εντωμεταξύ σχεδιάζει να γεμίσει τα ταμεία με παλιότερες υποθέσεις, παρά τις αξιώσεις των δανειστών και του ΣτΕ να μην ασχοληθεί με υποθέσεις που έχουν «πεθάνει».

Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουν και την σύσταση νέας εισαγγελικής υπηρεσίας που θα αναλάβει να κάνει ελέγχους προς τα πίσω, για 10 έως και 20 χρόνια πριν ή, πάντως, πολύ πέραν της πενταετίας.

Η απόφαση όμως του ΣτΕ τους εμποδίζει να «τα πάρουν» και τώρα επικρατεί συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ που ψάχνει παραθυράκια για να παρακάμψει την απόφαση.

 

Exit mobile version