Στο διάστημα βρίσκεται πλέον ο Hellas Sat 3, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Παρουσία του Έλληνα υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ο -υπό σημαίες Ελλάδας και Κύπρου- δορυφόρος εκτοξεύτηκε 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Η εκτόξευση έγινε από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση Κουρού της γαλλικής Γουιάνας, με τον ευρωπαϊκό εκτοξευτήρα ARIANE 5. Την […]
Στο διάστημα βρίσκεται πλέον ο Hellas Sat 3, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Παρουσία του Έλληνα υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ο -υπό σημαίες Ελλάδας και Κύπρου- δορυφόρος εκτοξεύτηκε 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Η εκτόξευση έγινε από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση Κουρού της γαλλικής Γουιάνας, με τον ευρωπαϊκό εκτοξευτήρα ARIANE 5.
Την εκτόξευση παρακολούθησαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος Νίκος Παππάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών της Ελλάδος, Βασίλης Μαγκλάρας.
Ο HELLAS SAT 3, κατασκευή γαλλικής εταιρείας, διαθέτει 47 ισχυρούς αναμεταδότες και είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα 4000C4 της THALES ALENIA SPACE και ζύγιζε κατά την εκτόξευση 5,780 kg.
«Ήταν μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Όπως τόνισε, «γυρίζουμε σελίδα στη διαστημική πολιτική της Ελλάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση τόσο εμπορικά, όσο και επιστημονικά – ερευνητικά, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας».
Τα οφέλη για την Ελλάδα από την εκτόξευση και την παρουσία στο διάστημα του δορυφόρου Hellas Sat 3 περιέγραψε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Παππάς.
Όπως είπε, εκτός από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα, ο Hellas Sat 3 εξασφάλισε για τη χώρα μας:
1. Έξι αναμεταδότες έναντι τριών, που προέβλεπε η αρχική Σύμβαση, όπως είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και των δύο αναμεταδοτών που τελικά παραδόθηκαν. Επιπλέον 17 χρονοαναμεταδότες, έναντι του τμήματος της προηγούμενης σύμβασης που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ουσιαστικά, υπερτριπλασιάζουμε τα οφέλη της χώρας.
2. Τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς, όπως της Άμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας.
3. Τη διασφάλιση της παρουσίας της στο διάστημα, που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων. Πλέον, ερευνητές και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, βρίσκουν τη στήριξη που τους αρμόζει. Επιπλέον, ο Hellas Sat 3 θα δώσει για πρώτη φορά στους επιβάτες των αεροπλάνων στην Ευρώπη πρόσβαση στο Ιντερνετ.