Η Ευρώπη αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Χέλμουτ Κολ (pics-vid)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Χέλμουτ Κολ (pics-vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Το Σάββατο η Ευρώπη αποχαιρέτισε έναν από τους ανθρώπους που την οραματίστηκαν ενωμένη, ισχυρή και με το βλέμμα στην εξέλιξη. Ο Χέλμουτ Κολ σίγουρα δεν ονειρεύτηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι σήμερα. Φόρο τιμής στον Κολ απέτισαν νυν και πρώην αρχηγοί κρατών, όπως η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο ισραηλινός ομόλογός της Μπέντζαμιν Νετανιάχου, […]

02.07.2017 | 08:09

Το Σάββατο η Ευρώπη αποχαιρέτισε έναν από τους ανθρώπους που την οραματίστηκαν ενωμένη, ισχυρή και με το βλέμμα στην εξέλιξη.

Ο Χέλμουτ Κολ σίγουρα δεν ονειρεύτηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι σήμερα.

Φόρο τιμής στον Κολ απέτισαν νυν και πρώην αρχηγοί κρατών, όπως η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο ισραηλινός ομόλογός της Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, αλλά και το πρώην βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας Κάρλος και Σοφία, στην τελετή που ξεκίνησε λίγο μετά της 12.00 ώρα Ελλάδας στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το φέρετρό του, τυλιγμένο με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε τοποθετηθεί στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπροστά από τη φωτογραφία του.

Πατέρας της γερμανικής επανένωσης, αρχιτέκτονας της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κήρυκας της γαλλο-γερμανικής φιλίας, ο Χέλμουτ Κόλ πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών.

Τρία στεφάνια είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το φέρετρο: το ένα στα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας, το άλλο στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τρίτο στο όνομα της συζύγου του και φέρει την επιγραφή «In Liebe, deine Maike» (Με αγάπη, η Μάικε σου).

Η σύζυγος του ήταν συνεχώς με τα μαύρα γυαλιά…Τα σχόλια που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν πολλά. Η χήρα Χέλμουτ Κολ δεν ήθελε να μιλήσει η Μέρκελ στην τελετή αλλά μόνο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις του Κολ.

Οι ομιλητές της τελετής στάθηκαν κυρίως στο πολιτικό έργο του Χέλμουτ Κολ, χαρακτηρίζοντας τον ως αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καγκελάριο της γερμανικής ενοποίησης και πολιτικό που πάλευε για τη διατήρηση της ειρήνης. Σε αυτούς τους ρόλους αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Τόνισε ότι χωρίς τον Χέλμουτ Κολ δεν θα υπήρχε το ευρώ και εξέφρασε την άποψη πως για τον πρώην καγκελάριο το κοινό νόμισμα συνιστούσε μια άλλη μορφή «ευρωπαϊκής πολιτικής για την ειρήνη».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής η σορός του Κολ μεταφέρθηκε από το Στρασβούργο με ελικόπτερο της γερμανικής συνοριακής αστυνομίας στην του πατρίδα, το Λουντβιχσχάφεν.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να πουν το ύστατο αντίο στον πρώην καγκελάριο. Στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στο Ρήνο.

Η ταφή της σορού έγινε σε νεκροταφείο της πόλης σε στενό οικογενειακό κύκλο.

 

Ετικέτες
Exit mobile version